ESTUDI PIONER A BARCELONA

Els metges alerten del risc de portar els nens de paquet al patinet elèctric

La majoria de menors atesos a Sant Joan de Déu i l'Hospital del Mar per accidents en aquest tipus de vehicle no portaven casc

patinet / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un de cada cinc nens que van ser atesos entre el febrer del 2019 i el febrer del 2020 per traumatòlegs de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona i de l’Hospital del Mar després de tenir accidents de patinet elèctric tenia menys de 9 anys. En el moment del sinistre, els infants anaven de paquet amb un adult a sobre del patinet o bé anaven caminant pel carrer. 

Els accidentats d’entre 9 i 18 anys conduïen el patinet. En la majoria de casos (42 dels 45 atesos), van patir danys al caure del patinet. Els altres tres casos van ser xocs amb un altre vehicle. La majoria no portaven casc ni altres mesures de protecció en el moment de l’accident.

Són algunes conclusions del primer estudi en l’àmbit europeu que analitza les lesions ortopèdiques i traumàtiques causades per accidents de patinet elèctric. I ha servit als metges per alertar els pares i mares del risc de portar els nens de paquet en aquest tipus de vehicles. A més, la normativa acabada de revisar de la Direcció General de Trànsit recorda que els patinets són vehicles d’una sola plaça; no poden anar-hi dues persones, una mesura que ja va avançar EL PERIÓDICO el 2018.

Els responsables de l’estudi, els traumatòlegs Laura Corominas, César Garcia Fontecha i Alejandro Peiró, de Sant Joan de Déu, i Alexandre Coelho, de l’Hospital del Mar, també avisen les famílies d’extremar les mesures de precaució i de la necessitat que els menors utilitzin casc i altres sistemes de protecció, com genolleres. 

patinet / periodico

«Gran incidència» de casos

Aquests facultatius van impulsar l’estudi després d’observar la «gran incidència» de lesions en infants relacionades amb l’ús del patinet elèctric. En un 58% dels casos atesos (35 de 60), els menors van haver de ser ingressats a l’hospital a causa de les ferides i gairebé la meitat d’aquests (17) van ser intervinguts quirúrgicament.

Notícies relacionades

Així, els metges recomanen no portar els nens de paquet i no permetre que els menors de 14 anys circulin sols en patinet. També recomanen assegurar-se que els adolescents que utilitzin aquest tipus de vehicle ho facin portant casc i elements de protecció com genolleres o colzeres.

Si s’haguessin complert aquests consells, apunten, s’haurien evitat bona part de les lesions ateses. «La societat ha de conscienciar-se que el patinet elèctric és un vehicle de motor. No és una joguina. És necessari que protegim els nens amb casc i altres mesures. I sobretot que no els portem de paquet», insisteix la traumatòloga de Sant Joan de Déu i coordinadora de l’estudi Laura Corominas.