LA LLUITA CONTRA LA PANDÈMIA

Quatre estudiants valencians creen la web Quecovid.es per conèixer les restriccions

La pàgina QueCovid.es informa sobre les limitacions aprovades a cada territori introduint el codi postal

La plataforma digital es va llançar fa dues setmanes i ja arriba a mig milió d'usuaris únics al dia

30e26e6b-132b-4172-a4d8-225e7baf26c3 16-9-discover-aspect-ratio default 0-1

30e26e6b-132b-4172-a4d8-225e7baf26c3 16-9-discover-aspect-ratio default 0-1

3
Es llegeix en minuts
Diego Aitor San José

A les xarxes socials abunden els missatges que vaticinen grans idees, però que acaben fent els altres. Un «algú hauria de fer» que sol comportar la inacció del que ho proposa. D’aquest tipus de missatge innocent, provocat segurament en un moment de dubtes davant l’embolic de restriccions que en ocasions no se sap si afecten la comunitat pròpia o a la del costat, va néixer Quecovid.es, una web que han impulsat quatre estudiants de la Universitat Politècnica de València al seu campus d’Alcoi. 

Tres valencians i un navarrès, alumnes d’entre tercer i quart del doble grau d’Enginyeria Informàtica i ADE, davant 17 comunitats, dues ciutats autònomes i més de 200 normes per impedir l’expansió del coronavirus. En total, dues setmanes de treball de David Muñoz, Guillermo Colomer, Luci Simón i Hamilton Leguizamon, que es materialitzen en la resposta davant la introducció del codi postal. Els cinc dígits que serveixen per a les cartes i el menjar a domicili giren el pany cap a les respostes de què es pot fer i què no. 

Luci Simón, natural de Xàtiva, és una de les impulsores de la idea que compta ja amb al voltant de mig milió d’usuaris únics diaris després de dues setmanes de funcionament. «Vèiem a les xarxes socials que la gent no sabia què es podia fer, que hi havia molta incertesa, i vam decidim portar a terme la idea per lluitar contra la desinformació», assegura la noia, que indica que la web és totalment altruista, però dona la possibilitat de col·laborar a través de donacions «per seguir amb el treball de manteniment». 

«Feia falta»

«No ens passa pel cap que hi hagi anuncis, volem que sigui un servei públic», defensa l’estudiant de l’UPV. La Luci reflexiona sobre si la idea hauria d’haver sortit de les administracions públiques: «Potser sí, es nota que feia falta», argumenta. No obstant, ells s’hi van posar «abans del període dels exàmens», com un remei al no poder sortir i que es va canalitzar a llegir-se tots els BOE i butlletins oficials autonòmics i extreure’n les principals restriccions, aforaments, horaris, limitacions de venda d’alcohol, de moviment...  

«Cada comunitat és un món, no seré jo qui ho critiqui o ho deixi de criticar, tenen mesures molt diferents i en algunes amb casos similars de contagis». Qui parla és Guillermo Colomar, de Montcada i membre també del quartet que ha portat a terme la idea, que explica que ara queda «el més difícil». «No volem quedar-nos desfasats i mantenir-la és una bogeria, no donem l’abast, per això demanem paciència», diu davant l’aclaparadora allau de missatges que estan rebent per xarxes socials i el correu. «Ha funcionat molt bé per cadena de WhatsApp, li va arribar fins i tot a la meva mare», comenta sobre l’èxit de la idea. 

Molts dels missatges que els arriben, expliquen, són de gent que s’està oferint voluntària per ajudar. «Hi ha persones que ens han contactat per oferir-se a traduir-les a la resta de les llengües cooficials de l’Estat, programadors que ens diuen que ens poden donar un cop de mà a afegir funcionalitats..., però de moment demanem ajuda per mantenir-la i que estigui sempre actualitzada», diu entre agraïments i la llengua fora pel constant treball que suposa. 

Heterogeneïtat del territori

Notícies relacionades

Ara, explica, s’enfronten que moltes comunitats autònomes no prenen les mesures de forma homogènia a tot el territori sinó que divideixen per província..., o demarcacions de salut. «Ja veurem com ho fem, però fins a l’àmbit de municipi no crec que puguem arribar, és massa especificar si poden anar a la piscina municipal o no», argumenta el Guillermo hores després de sortir d’un examen i amb dos a la vista en els pròxims dies.

Així, si fins que les comunitats autònomes van assumir el paper en la desescalada i control dels contagis en la nova onada era el director del Centre d’Emergències, Fernando Simón, la cara visible que desgranava què es podia fer o no, ara els cinc dígits del codi postal de QuéCovid el substitueixen. I, tot, amb un compte enrere de quan s’acabarà l’estat d’alarma, no se sap si com a ànim o com a alerta.