PEDERÀSTIA

Detingut un membre dels Castellers de Barcelona per abusar de vuit menors

Es tracta d'un home amb més de 20 anys de vinculació a la colla que en va ser apartat quan algunes víctimes van verbalitzar els fets

Els Mossos el van arrestar ahir dilluns i aquest dimarts ha quedat en llibertat amb càrrecs després de passar a disposició judicial

zentauroepp49995433 soc castellers201110195439

zentauroepp49995433 soc castellers201110195439

1
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Mossos d’Esquadra han detingut un membre dels Castellers de Barcelona per abusar sexualment de vuit menors, segons fonts consultades per EL PERIÓDICO. Es tracta  d’un home les inicials del qual són E. P., algú «significat» dins de la colla, en paraules del seu actual president, Ramon Gil, que en el passat havia ostentat càrrecs de responsabilitat dins del col·lectiu, el més antic de la ciutat i del qual formen part més de 300 persones. El sospitós ha passat a disposició judicial aquest dimarts i ha quedat en llibertat amb càrrecs i mesures cautelars. 

La primera alarma va saltar l’agost del 2019, quan diversos menors van verbalitzar l’ocorregut a un altre membre de la junta i els pares van traslladar les queixes a la colla. Fins aleshores, no havia existit cap sospita. «En absolut», remarca Gil.  La junta va comunicar a E. P., que ronda els cinquanta anys, que havia d’abandonar la colla.

Segons Gil, els pares van contactar amb la unitat especialitzada de l’Hospital de Sant Joan de Déu, que disposa de professionals preparats per tractar víctimes menors d’edat que han patit abusos sexuals, i amb la Fundació Vicki Bernadet. La junta va celebrar una assemblea extraordinària que va comptar amb la presència de treballadors de l’hospital que van guiar les famílies sobre com procedir. La Fiscalia, al detectar indicis clars d’abusos, va activar els Mossos d’Esquadra el febrer del 2020, poc abans d’un esclat de la pandèmia de Covid-19 que ha dilatat la investigació.

Notícies relacionades

El que ha aflorat durant aquest últim any és que el sospitós, valent-se de l’alt grau de confiança que la colla havia dipositat en ell atesa la seva trajectòria i el seu carisma, convidava les menors a dormir a casa seva. Eren festes que no inquietaven les famílies i que, això semblava, entusiasmaven les noies. Del relat d’algunes d’elles n’ha acabat emergint la cara oculta. E. P. els feia massatges en roba interior, entrava al bany mentre es dutxaven i fins i tot, segons el testimoni d’algun d’elles, s’havia fet tocaments en la seva presència.

El president dels Castellers assegura que ha sigut un tema «d’alta complexitat» que han tractat de la millor manera possible i ha lamentat així mateix que un entorn de confiança com la colla hagi sigut escenari d’aquests presumptes delictes. El col·lectiu afirma que ha acompanyat totes les persones afectades durant tot el procés i que està treballant per crear un protocol que eviti els abusos en el futur.