Alerta per una mutació del coronavirus a Dinamarca que podria afectar les vacunes

Almenys 214 persones del país nòrdic s'han contagiat de nou amb les noves variants de la Covid-19 detectades en granges de visons

zentauroepp55762791 fotodeldia  ea4189  farre  dinamarca   05 11 2020   visones 201106164611

zentauroepp55762791 fotodeldia ea4189 farre dinamarca 05 11 2020 visones 201106164611 / METTE MOERK

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La detecció d’una mutació del coronavirus a Dinamarca ha alertat el Govern i els experts del país, ja que podria suposar un gran revés per a les vacunes que s’estan desenvolupant i podria modificar la seva agressivitat i transmissió.

El centre danès de referència per a malalties infeccioses, l’Institut Statens Serum (SSI), i l’Organització Mundial de la Salut (OMS), han indicat aquest divendres que encara és massa aviat per comprendre el que suposa aquesta variant del SARS-CoV-2, però l’Executiu danès ha pres ràpidament mesuresper «prevenció».

Entre les decisions hi ha el sacrifici de tots els visons en captivitat, ja que aquests animals estan lligats a les mutacions, i el tancament perimetral durant quatre setmanes dels set municipis amb més casos, on es troben molts centres de cria d’aquests animals.

El ministre danès d’Exteriors, Jeppe Kofod, ha assegurat en una roda de premsa junt amb experts que l’objectiu de Copenhaguen amb aquestes mesures és «avançar-se als esdeveniments», sobretot davant el «risc» que suposa un virus canviat.

Actuar «amb rapidesa» i «a temps»

La responsable del Departament d’Epidemiologia i Prevenció de Malalties Infeccioses de l’SSI, Tyra Grove Krause, ha explicat que ha detectat que el SARS-CoV-2 s’ha transmès de l’ésser humà a visons criats en granges i que en aquests animals s’han detectat fins a cinc mutacions diferents del patogen.

A més, ha assenyalat que almenys 214 persones s’han contagiat de tornada amb aquestes variants del coronavirus a Dinamarca, entre les quals destaquen els treballadors d’aquests centres de cria de visons.

De les cinc mutacions, ha afegit Krause, l’anomenada ‘Cluster 5’ (amb 12 humans infectats per aquesta variant) és d’especial interès per als experts, perquè presenta modificacions que afecten l’espícula viral (peplòmer) del coronavirus, els múltiples ‘braços’ amb què el patogen s’enganxa a les cèl·lules del seu hoste per replicar-se.

Això és rellevant perquè la majoria de vacunes en les quals s’està treballant actualment contrarellotge per aturar la pandèmia se centren en aquests ‘braços’, ja que busquen impedir que el virus es repliqui, i de facto, la malaltia.

La mutació «podria significar que les vacunes serien menys efectives contra aquestes variants del virus», va argumentar Krause. A més, en els assajos realitzats fins al moment s’ha comprovat que aquestes cinc mutacions van mostrar menys sensibilitat davant els anticossos de pacients humans que havien superat la malaltia.

Notícies relacionades

L’OMS, no obstant, ha cridat a la calma. En una roda de premsa a Ginebra, Soumya Swaminathan, científica de l’organització, ha assegurat que «és massa aviat per entendre les implicacions d’aquestes mutacions i que, pel que se sap fins al moment, no sembla que modifiquin el comportament bàsic del SARS-CoV-2».

El director d’Emergències Sanitàries de l’OMS, Mike Ryan, ha afegit que és habitual que es produeixin mutacions en una pandèmia «en la qual hi ha milions d’infectats» i que també són freqüents els contagis creuats entre éssers humans i animals en captivitat.