LA SEGONA ONADA DE LA PANDÈMIA

Catalunya farà tests ràpids als contactes de positius i deixa els cribratges massius

Les proves PCR es realitzaran en aquells barris i escoles on es disparin els contagis

GRAFCAT3529. BARCELONA, 28/10/2020.- Vista de la carpa montada para la realización de pruebas PCR frente al CAP del Passeig Sant Joan de Barcelona este miércoles, cuando el crecimiento de la epidemia en Cataluña ha empezado a desacelerarse, con un descenso de la velocidad de reproducción de la enfermedad (Rt), que ha pasado de 1,52 ayer a 1,38 hoy y mientras las autoridades sanitarias catalanas, que ven la situación crítica e insostenible, estudian nuevas medidas restrictivas, incluido un confinamiento domiciliario, si el virus no se modera y amenaza con saturar los hospitales, que ya empieza a aplazar operaciones programadas para liberar camas para pacientes de covid. EFE/Enric Fontcuberta

GRAFCAT3529. BARCELONA, 28/10/2020.- Vista de la carpa montada para la realización de pruebas PCR frente al CAP del Passeig Sant Joan de Barcelona este miércoles, cuando el crecimiento de la epidemia en Cataluña ha empezado a desacelerarse, con un descenso de la velocidad de reproducción de la enfermedad (Rt), que ha pasado de 1,52 ayer a 1,38 hoy y mientras las autoridades sanitarias catalanas, que ven la situación crítica e insostenible, estudian nuevas medidas restrictivas, incluido un confinamiento domiciliario, si el virus no se modera y amenaza con saturar los hospitales, que ya empieza a aplazar operaciones programadas para liberar camas para pacientes de covid. EFE/Enric Fontcuberta / Enric Fontcuberta (EFE)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Conselleria de Salut realitzarà tests ràpids als contactes de les persones que hagin donat positiu per coronavirus i deixa de fer cribratges massius amb proves PCR, que passaran a realitzar-se només en aquells barris i escoles on es disparin els contagis, segons publica ‘La Vanguardia’.

No vol dir això, apunten des de Salut, que deixin de fer proves PCR però expliquen que «atès l’augment de casos» a partir d’ara es faran tests ràpids. Els tests ràpids, o d’antígens, permetran accelerar els resultats i evitar esperes de diversos dies.

La conselleria obre la porta a plantejar la possibilitat de disposar de punts fora dels CAP on realitzar aquests tests i mantenir «circuits interns» amb separació de les malalties respiratòries. Salut recorda que el resultat negatiu d’un test no eximeix la persona de guardar quarantena, tot i que no presenti símptomes.

Aquestes modificacions del protocol d’actuació es produeixen després que en les últimes setmanes s’hagi produït certa saturació d’alguns centres hospitalaris per l’augment de casos de Covid-19.

Protocol als centres educatius

Protocol als centres educatiusEn un document dirigit als professionals sanitaris, la Generalitat també proposa alguns canvis en l’àmbit educatiu. Així, a secundària (ESO, batxillerat i cicles formatius) recomana «realitzar un estudi de contactes» amb proves PCR en frotis nasal i planteja que els alumnes es facin ells mateixos l’extracció nasal de mostra, supervisats, això sí, pels seus professors.

Quant als cicles d’infantil i primària, es mantindrà el cribratge amb proves PCR en aquells grups de convivència estable en què es detecti un cas positiu.

Notícies relacionades

Pel que fa als gestors dels contactes, aquests no realitzaran trucades de seguiment als contactes dels grups de convivència dels escolars. Seran, doncs, els mateixos centres escolars els que informaran les famílies dels contactes sobre les mesures que s’han de seguir.