Generalitat i experts a la reclusió voluntària contra la Covid

Científics i polítics insisteixen que ara és clau que els ciutadans redueixin la mobilitat

El Consell de Ministres es reuneix aquest diumenge per declarar l'estat d'alarma

zentauroepp55553179 barcelona 23 10 2020  barcelona   la segunda ola del coronav201024225229

zentauroepp55553179 barcelona 23 10 2020 barcelona la segunda ola del coronav201024225229 / Ferran Nadeu

3
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez

A les portes de la declaració d’un nou estat d’alarma a tot Espanya i d’un imminent toc de queda a Catalunya –les dues mesures podrien entrar en vigor entre aquest diumenge i aquest dilluns–, les crides que científics, metges i responsables polítics van dirigir aquest dissabte a la població van ser fermes, i alhora desesperades: no existeix millor solució per posar fre a l’expansió del coronavirus que la reclusió voluntària. Quedar-se a casa, tot i que no sigui obligatori fer-ho.

De moment, per a aquest matí, a les 10.00 hores, està convocat un Consell de Ministres extraordinari en què el Govern central donarà llum verda a l’estat alarma, l’eina que permetrà aplicar un confinament nocturn (o toc de queda) a aquelles comunitats autònomes que així ho considerin. Catalunya ja ha dit que serà una d’elles.

«Cal parar... Parar i reduir la mobilitat i les relacions socials. És la manera més eficaç de contenir els contagis», havia clamat ja divendres el president substitut de la Generalitat, Pere Aragonès. La reflexió en veu alta del polític es va convertir en una necessitat peremptòria quan Catalunya va saber ahir que en les 24 hores anteriors hi havia hagut 6.073 nous contagis (un altre rècord diari) i que el risc de rebrot se situava en 713,37 punts, davant els 635,71 del dia anterior.

La xifra total de casos era ja de 225.901 i la velocitat de contagi havia ascendit a l’1,5 . «I la taxa d’incidència de les últimes dues setmanes, l’indicador que marca aquest llindar al qual ningú vol arribar i que fa uns dies ens escandalitzava perquè a Madrid era molt superior als 500 casos per cada 100.000 habitants, se situa en aquest moment a Catalunya en 475», va alertar Clara Prats, física i investigadora del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

Fora de control

«L’epidèmia està accelerada, la progressió de casos és ara mateix molt difícil de controlar, som més a prop del descontrol que del control, diria jo», va afegir l’epidemiòleg de l’Hospital Clínic de Barcelona Antoni Trilla en una entrevista a Catalunya Ràdio.

L’amo d’un bar de Barcelona baixa la persiana el 16 d’octubre. / MARTÍ FRADERA

«No ens podem permetre un augment de les morts com va passar en la primera onada, això ens preocupa molt», va constatar Illa en una jornada que va sumar 48 noves morts per Covid a Catalunya (que eleva a 13.773 la xifra total de morts per coronavirus). «Perquè a més a més els hospitals comencem a patir pressió assistencial, i l'atenció primària, sobretot, ja està molt saturada», va prosseguir l’especialista, que es va mostrar partidari d’aplicar mesures «puntuals, selectives, de duració determinada però molt contundents». El confinament, si arriba, hauria de ser «de curta durada, però intentant mantenir per exemple les escoles obertes».

Mesures dràstiques 

MESURADES DRÀSTIQUES / «Fa dues setmanes ja es va veure que la situació empitjoraria i ara estem detectant clarament l’efecte multiplicador amb què es mou el virus», va prosseguir Prats, que va mostrar la seva preocupació perquè algunes de les últimes recomanacions fetes per la Generalitat, que van entrar en vigor el 16 d’octubre, semblen no haver sigut assumides encara per la població.

Notícies relacionades

«Les dades diuen, per exemple, que la petició a les empreses que apliquessin el teletreball no s’ha seguit de forma generalitzada», va indicar. «En cas d’haver-se implantat, hauríem vist un descens de la mobilitat i el que veiem és que estem en xifres molt similars a les de principis de setembre, quan ja estàvem treballant», va assenyalar la biofísica, també en declaracions a Catalunya Ràdio.

Calen, va concloure, «mesures més dràstiques, perquè tot apunta que la situació empitjorarà encara més els pròxims dies». Entre les restriccions sobre la taula hi ha el toc de queda, o el que és el mateix, el confinament a casa de tots els ciutadans, tret de serveis essencials, previsiblement entre les deu de la nit i les sis del matí de l’endemà. El Govern, que es va reunir ja divendres de forma extraordinària per sol·licitar a l’Executiu central la declaració de l’estat d’alarma, encara no ha posat hora a la reunió del Procicat que ha d’aprovar la mesura, pendent de la resolució del Consell de Ministres d’avui.