Un model qüestionat

Suècia desconfina la gent gran, però limita l'aforament als clubs nocturns

Les mesures han tingut un impacte negatiu significatiu en el benestar de molts avis, justifiquen

zentauroepp55516974 coronavirus suecia201022112128

zentauroepp55516974 coronavirus suecia201022112128 / CLAUDIO BRESCIANI

3
Es llegeix en minuts
Reuters

Les persones grans sueques ja no necessiten aïllar-se, segons ha dit aquest dijous el Govern, assenyalant taxes d’infecció per Covid més baixes que a la primavera i davant un creixent nombre de problemes en la salut emocional de molts avis. Aquest anunci es produeix quan el nombre de casos nous al país nòrdic ha augmentat de manera constant en les últimes setmanes. 

Per frenar aquesta tendència, el Govern ha anunciat també que a partir de l’1 de novembre posarà noves restriccions a l’oci i a la restauració, com limitar a vuit els comensals que poden seure en una taula i 50 les persones que poden estar en un club nocturn, sota risc de multa. 

El primer ministre suec, Stefan Löfven, ha comentat les noves mesures amb l’expressió «s’ha acabat la festa» i les va justificar perquè, segons el seu parer, els clubs nocturns no han seguit les normes recomanades per fer front a la pandèmia. 

Els esdeveniments públics podran comptar amb una assistència de fins a 300 persones –s’eleva, per tant, des de les 50 que es permeten ara– sempre que es tracti de públic assegut i que es pugui garantir que hi ha un metre de distància interpersonal.

La mesura per alleujar la càrrega sobre els avis es produeix quan molts països d’Europa estan tornant a imposar restriccions per fer front al creixent nombre d’infeccions, però l’Agència de Salut ha dit que no veu evidència d’una segona onada a Suècia.

Suècia ha adoptat un enfocament diferent del de la majoria dels altres països europeus en la lluita contra la pandèmia, basant-se en mesures voluntàries per promoure el distanciament social, tot i que sí que va aïllar les residències de gent gran després d’alts nivells de mortalitat entre els residents.

Nivells baixos respecte a altres països

El nombre de casos nous al país nòrdic ha augmentat de manera constant en les últimes setmanes, tot i que es mantenen en nivells més baixos en relació amb la mida de la població respecte a molts països d’Europa, on s’estableixen nous rècords diàriament.

Suècia ha tingut uns 107.000 casos en total i aproximadament 5.900 morts. Dimecres va registrar 975 casos nous i set morts addicionals, molt més baix que durant el pic de primavera, però encara molt per sobre de la càrrega de casos durant l’estiu.

«L’Agència de Salut Pública ha decidit que els avis i els que es troben en grups de riscos especials estaran subjectes a les mateixes recomanacions que la resta de la població», va dir a la premsa la ministra de Salut, Lena Hallengren.

En general, el nombre de morts per Covid-19 ha sigut moltes vegades més alt que en els seus veïns nòrdics, però més baix que en alguns països que van adoptar restriccions més estrictes, com Espanya i la Gran Bretanya.

Impacte negatiu

Notícies relacionades

Fins ara, als majors de 70 anys se’ls ha dit que evitin el contacte físic i el transport públic i que es mantinguin allunyats de les botigues i altres llocs públics, mesures que, segons els funcionaris, van reduir les taxes d’infecció, però també van tenir un impacte negatiu significatiu en el benestar de molts avis.

La gent gran, doncs, hauria de seguir ara els consells generals per a tots els suecs. Això inclou evitar grans reunions, quedar-se a casa davant els primers signes de malaltia i mantenir el distanciament social. Però Hallengren va advertir que això no significava tornar a la normalitat: «La vida diària no pot ser com era abans de la pandèmia», va dir. «Però hi ha moltes formes de vida que no es limiten a sobreviure», va explicar.