polèmica estratègia

Suècia admet ara que hauria d'haver reaccionat abans a la Covid-19

L'epidemiòleg en cap de l'Agència de Salut Pública sueca reconeix que haurien hagut de prendre mesures a l'inici de la pandèmia

Les autoritats han admès el fracàs en la protecció dels avis, més de dos terços del total de morts registrats al país

zentauroepp53223442 soc200424173658

zentauroepp53223442 soc200424173658 / TT NEWS AGENCY

2
Es llegeix en minuts
Efe

Suècia hauria d’haver pres més mesures a l’inici de la pandèmia de coronavirus, segons va assegurar aquest dimecres l’epidemiòleg cap de l’Agència de Salut Pública, Anders Tegnell, cap visible de l’estratègia més suau d’aquest país, amb mortalitat molt superior a la resta de veïns nòrdics.

«Si ens enfrontéssim a la mateixa malaltia sabent el que sabem avui, crec que acabaríem fent alguna cosa a mig camí entre el que va fer Suècia i el que va fer la resta del món», ha assenyalat avui Tegnell en una entrevista a l’emissora pública Ràdio de Suècia.

Tegnell va parlar de «potencial de millora», tot i que es va mostrar insegur sobre si la solució hauria sigut prendre més mesures i durant més temps, totes alhora o quines.

«Suècia és un dels pocs països que va anar tancant més i més, la resta va començar amb molt tancament alhora. El problema és que no se sap quines mesures tenen més efecte, probablement ho sabrem quan comencem a aixecar-les», va afirmar.

Suècia ha adoptat des del començament una estratègia més suau que la majoria de països europeus, amb moltes recomanacions generals apel·lant a la responsabilitat individual per protegir els grups de risc, i ha anat introduint restriccions a la vida pública.

Així,es van tancar instituts i universitats, però no guarderies ni escoles ni restaurants. Es van prohibir les visites a les residències de gent gran i es van limitar les concentracions de persones permeses a 50.

Suècia ha registrat 38.589 casos i 4.468 morts, amb una taxa de 43,2 morts per 100.000 habitants, molt superior a la de la resta de veïns nòrdics, tot i que per sota de les dels països europeus més castigats com araBèlgica, Espanya, el Regne Unit i Itàlia, segons el recompte de la universitat nord-americana Johns Hopkins.

Xifra de morts i taxa de contagi en descens

Després de no registrar cap mort per primera vegada en dos mesos diumenge i tot just 8 dilluns, ahir les autoritats en van comunicar 65 més, cosa que manté la mitjana diària actual en uns 50, amb la corba de contagis i morts en descens lent des de principis d’abril, i la taxa de reproducció per sota d’u.

Notícies relacionades

L’alta mortalitat ha provocat crítiques a l’estratègia sueca, sobretot fora del país, tot i que les autoritats han mantingut la seva línia, admetent, no obstant, el fracàs en la protecció de la gent gran, més de dos terços del total de morts, sumant els que viuen en asils i els que reben assistència a casa.

El Parlament suec va aprovar a l’abril una llei temporal d’urgència que permet a l’Executiu tancar ports, aeroports, estacions de tren, centres comercials i restaurants, a més de redistribuir material i medecines sense passar per la Cambra, però aquesta normativa, vigent fins al juny, no ha sigut posada en pràctica.