Restriccions anti-Covid

Aquestes són les mesures dels cementiris de Catalunya per a Tots Sants

Ampliar els horaris de visita, anticipar-les abans de l'1 de novembre i demanar cita prèvia són alguns dels requisits dels cementiris catalans

rjulve45712050 barcelona01 11 2018 barcelona sociedad  tots sants   todos l181103190041

rjulve45712050 barcelona01 11 2018 barcelona sociedad tots sants todos l181103190041 / RICARD CUGAT

4
Es llegeix en minuts
Efe

Ampliar els horaris de visita, anticipar-les abans del dia de Tots Sants, demanar cita prèvia, senyalitzar recorreguts o posar dispensadors de gels hidroalcohòlics són algunes de les mesures que els ajuntaments catalans han disposat als cementiris per evitar contagis de Covid.

A BARCELONA

Els nou cementiris de Barcelona ampliaran els horaris i els serveis a partir del pròxim dissabte 24 d’octubre amb motiu de la festivitat de Tots Sants, però ajustaran els protocols a la situació sanitària per la Covid-19 i regularan l’accés per evitar les aglomeracions.

Durant dos caps de setmana, el 24 i 25 d’octubre, previ a la festivitat de Tots Sants, i el del 31 d’octubre i 1 de novembre, tots els cementiris de la capital catalana obriran de 8 a 18 hores.

A més, aquest any els cementiris barcelonins no oferiran les activitats amb públic que se celebren habitualment en aquestes dates, com misses, concerts de música clàssica, tallers per a nens i famílies, rutes i visites a la col·lecció de carrosses fúnebres.

L’Ajuntament de Barcelona recomana escalonar les visites des del 24 d’octubre i minimitzar el temps d’estada a les instal·lacions.

Entre les mesures preventives davant la Covid que ha reforçat Cementiris de Barcelona destaquen, a més del control d’accés, l’ús obligatori de mascareta, respectar la distància entre usuaris i en el cas d’utilitzar les escales per accedir als nínxols, cal rentar-se les mans abans i després de fer-ne ús.

Tampoc es permet beure o menjar als cementiris i cal mantenir la distància en cas d’asseure’s als bancs situats a l’interior del recinte.

Als cementiris del Poblenou, Sant Andreu i les Corts, hi haurà agents cívics per reforçar la informació de les mesures preventives.

A TARRAGONA

La Xarxa de Santa Tecla, titular del cementiri de Tarragona –l’únic d’Espanya que no és municipal–, també ha recomanat no concentrar les visites en el cap de setmana de Tots Sants i fer-les en els dies previs en la mesura possible.

Igualment, ha ampliat l’horari (serà de 9.00 a 18.00 hores entre els dies 24 i 2 de novembre) i ha habilitat tres portes d’accés en comptes d’una, que estaran controlades amb personal de reforç.

Al cementiri de Tarragona aconsellen una estada de màxim 3 minuts, amb grups limitats a sis persones que hauran de seguir la senyalització del recorregut dins del cementiri.

També ofereixen un localitzador de sepultures digital, que pot consultar-se en la pàgina web cementiritarragona.cat, per agilitar així el temps d’estada al recinte.

Els visitants al recinte fúnebre de Tarragona rebran material informatiu amb les principals mesures de seguretat, un codi QR per accedir al localitzador de sepultures i un pla del cementiri. 

A GIRONA

Les mesures adoptades per l’Ajuntament de Girona inclouen que l’accés al Cementiri Vell tingui una entrada i una sortida diferenciada.

Els visitants de tots els cementiris de la ciutat es trobaran a l’arribar amb dispensadors de gel hidroalcohòlic i cartells amb els protocols de prevenció, com ús de mascaretes, distància de seguretat, aforament limitat, prohibició de menjar o beure i límit de temps d’estada.

La capacitat serà de 2.000 persones al Cementiri Vell, 1.000 al Nou, 80 al de Palau, 100 al de Santa Eugènia i 50 al de Sant Daniel.

Del 29 d’octubre, festivitat patronal a Girona, a l’1 de novembre es farà una neteja i desinfecció extraordinària en el primer, que inclourà els lavabos públics, baranes de l’escales mòbils i aixetes de les fonts d’aigua.

Tota la setmana del 26 d’octubre a Tots Sants hi haurà personal de la brigada de cementiris per atendre els visitants i controlar entrades i sortides al Vell.

L’horari dels diferents espais de la ciutat es mantindrà com habitualment, de 9.00 a 18.00 h. 

A LLEIDA

Els veïns de Lleida que vulguin accedir al cementiri municipal hauran de reservar cita prèvia a través d’una aplicació que posarà en marxa en els pròxims dies l’Ajuntament de Lleida. 

Segons han informat des del consistori, els dies amb cita seran el 30 i 31 d’octubre, i l’1 de novembre, i s’ha pres aquesta mesura per evitar aglomeracions i garantir la protecció de les persones davant el risc de contagi de la Covid. 

L’aforament màxim al cementiri serà de 2.000 persones i, a més de demanar cita prèvia, també s’haurà de portar de forma obligatòria la mascareta, no es podrà beure o menjar dins del recinte, es recomana no fumar i que cada persona porti gel, aigua i guants d’ús individual per a la neteja dels nínxols

En aquest sentit, es posarà a disposició dels usuaris gel hidroalcohòlic a l’entrada i sortida, totes les fonts estaran obertes i els serveis es tancaran perquè «no es pot garantir la neteja continuada». 

A més d’aquestes mesures, el cementiri també ampliarà el seu horari i del 24 d’octubre a l’1 de novembre obrirà de forma ininterrompuda des de les 09.00 hores a les 18.30 hores del vespre. 

Per la seva banda, Autobusos de Lleida reforçarà el servei al cementiri amb set autobusos el dissabte 31, en lloc dels quatre habituals, i set més el diumenge dia 1. 

Notícies relacionades

Finalment, el dia 1, operaris d’obres i serveis del cementiri informaran i atendran els visitants als accessos, la Guàrdia Urbana regularà el trànsit i es repartiran plans per ajudar a ubicar els nínxols i altres espais que es vulguin visitar

I, a més del solar de davant del cementiri i el del carrer Almeria, cedit des de fa anys pels seus propietaris per a aquestes dates, l’Ajuntament també ha habilitat en aquesta ocasió un altre afegit al costat de la N-240.