campanya crucial

Sanitat informa que la vacuna de la grip és segura en persones amb Covid

Les persones que han tingut el coronavirus de manera lleu o asimptomàtica, s'hauran de vacunar després de finalitzar els dies d'aïllament

zentauroepp54356922 a nurse administers china s sinovac coronavirus potential va200805173104

zentauroepp54356922 a nurse administers china s sinovac coronavirus potential va200805173104 / AMANDA PEROBELLI

2
Es llegeix en minuts
Efe

El Ministeri de Sanitat informa que l’administració de les vacunes davant la grip és segura en persones que han superat o que pateixen la Covid-19, així que els aconsella vacunar-se si pertanyen a grups de risc prioritzats en la campanya d’aquest any.

Aquest departament assenyala en un comunicat que l’evidència recent mostra que la mortalitat dels pacients amb Covid-19 es pot duplicar quan també estan infectats pel virus de la grip.

Per això incideix en la importància de la vacunació antigripal per disminuir la probabilitat de complicacions per grip.

Els grups en què està recomanada la vacuna aquest any són persones grans, preferentment a partir dels 65 anys; menors (a partir dels 6 mesos) i adults amb malalties cròniques cardiovasculars, neurològiques o respiratòries, incloent-hi displàsia broncopulmonar, fibrosi quística i asma; persones institucionalitzades de manera prolongada i personal sociosanitari, entre d’altres.

Les persones que han tingut el coronavirus de manera lleu o asimptomàtica, s’hauran de vacunar després de finalitzar els dies d’aïllament recomanats, mentre que en els pacients ingressats per aquesta malaltia serà el personal sanitari el que establirà el moment adequat per a això tenint en compte la seva situació clínica.

A més, als contactes estrets d’un cas confirmat de Covid-19, que pertanyin als grups en què es recomana la vacunació davant la grip, es recomana que es vacunin una vegada superat el període de quarantena si no han desenvolupat símptomes.

Segons Sanitat, no es coneixen contraindicacions mèdiques per vacunar les persones que han superat Covid-19 i, en principi, no seria necessari esperar un temps específic després de la malaltia.

Totes les vacunes antigripals disponibles durant aquesta campanya estan inactivades. I les contraindicacions que presenten són, com en la majoria de vacunes, el patir una malaltia aguda moderada o greu; haver patit una reacció al·lèrgica greu a algun component de la vacuna o després d’haver rebut una dosi prèvia de vacuna antigripal.

La immunosupressió i l’embaràs no són contraindicacions per a la vacuna antigripal inactivada, és més, aquests grups estan prioritzats.

L’inici de la campanya de la grip s’ha avançat aquest any a la primera quinzena d’octubre a causa de la pandèmia de coronavirus, començant per les persones grans institucionalitzades i el personal dels centres sanitaris i sociosanitaris.

Notícies relacionades

El Ministeri de Sanitat posa l’accent que aquest any, més que mai, és especialment important vacunar-se contra la grip en la població més vulnerable i els seus contactes, per reduir les complicacions causades per les dues malalties i evitar la sobrecàrrega en el sistema sanitari.

Així, a la campanya «Jo em vacuno. Aquest any marco la diferència» explica que el mode de transmissió i els símptomes de Covid-19 són molt similars a la grip i atesa la possible coincidència, Sanitat ha realitzat una adquisició extraordinària de vacunes.