SEGONA ONADA DE CORONAVIRUS

Blindatge anti-Covid a les residències d'avis

Salut prohibirà de nou les visites curtes exteriors i fer cribratges massius a treballadors

Les patronals temen arruïnar-se i adverteixen que falten professionals substituts

zentauroepp53637179 residencia nadeu200702110812

zentauroepp53637179 residencia nadeu200702110812 / FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Generalitat estreny el setge per mirar d’impedir que el coronavirus es faci fort, de nou, a les residències d’avis. Després del nou repunt de casos a Catalunya, el Govern preveu implantar noves restriccions per a les visites dels familiars. Les patronals adverteixen que, mentre durin els impagaments del Govern, la situació econòmica als centres és molt fràgil, i veuen com molts professionals fugen del sector de la dependència per treballar en centres de salut o en hospitals.

L’últim mes, prop de 60 de geriàtrics han registrat brots de coronavirus. Malgrat que el nombre no és excessivament alt (representa el 6% del total de geriàtrics que hi ha a Catalunya), i que en la majoria de casos no hi ha hagut pacients de gravetat, les alarmes de la Generalitat s’han disparat. La pretensió és evitar el que va passar a l’esclatar la pandèmia, que va fer que 8.882 avis morissin a les residències catalanes des de començament d’any segons l’Imserso.

Aquest dijous, representants de les conselleries d’Afers Socials i de Salut han mantingut una reunió amb representants del sector geriàtric. Una de les mesures anunciades és que, en les pròximes hores, el Govern tornarà a prohibir que els familiars treguin els avis que no siguin autònoms dels centres per a qualsevol visita curta durant els pròxims 15 dies. Una restricció que el Govern va aplicar en ple estiu i que fa un mes va tornar a aixecar. No obstant, els familiars podran entrar als espais comuns per visitar els usuaris de les residències, sempre que no es tracti de plantes on s’hagi identificat alguna persona infectada. També s’amplien les visites dins del centre durant el cap de setmana i es permetran visites a les residències ‘grogues’, on hi hagi algun cas sospitós.

D’altra banda, el Govern vol evitar que els treballadors dels geriàtrics puguin propagar el virus en aquests centres durant la seva estada al lloc de treball. Els representants de la Generalitat han promès a les patronals que en menys d’un mes faran 50.000 tests PCR a tots els seus treballadors. Fonts de Salut expliquen que ja fa setmanes que van començar aquestes proves PCR. A diferència d’altres vegades, però, seran els mateixos afectats els que es trauran les mostres. Salut farà vídeos divulgatius perquè els treballadors sàpiguen com s’han de fer aquestes automostres. A més, aquesta vegada els centres compten amb mascaretes, guants i material de protecció, que, en l’anterior onada, van arribar amb un mes de retard

Falta personal

«Tenim un problema greu amb les infermeres; no trobem persones que puguin treballar a les residències», comenta Montse Llopis, directora de l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), la patronal que concentra el 70% dels geriàtrics a Catalunya. La falta de professionals de la infermeria en aquest sector és estructural, perquè cobren molt menys que les infermeres de centres de salut i hospitals. «Salut està reclutant més infermeres per als CAPs i hospitals, i nosaltres estem tenint problemes per omplir les plantilles», afegeix Llopis. Una situació que també afecta la Unió de Petites i Mitjanes Empreses (UPIMIR) i la Federació d’Entitats d’Assistència a la Tercera Edat (FEATE).

En aquests moments la falta de personal és problemàtica, perquè la Generalitat ha demanat als geriàtrics que facin una borsa de treballadors de guàrdia, preveient que molts s’infectaran i hauran de deixar de treballar. Un problema que va impactar també durant la primera onada, quan la falta de professionals va debilitar els centres residencials. 

Temor pels CAPs

Els gestors dels geriàtrics miren de reüll les vagues i les demandes que fan les plantilles de l’atenció primària. Van ser ells, després del canvi de competències en el Govern, els qui van permetre reconduir la dramàtica situació de la pandèmia en els moments més crítics. Salut també ha anunciat que reordenarà el sistema per crear un equip d’intervenció ràpida en cada territori que compta amb professionals sanitaris per atendre qualsevol brot als geriàtrics de manera ràpida i urgent.

«Ens provoca terror que els CAPs diguin que no donen l’abast, perquè quan es comencin a detectar més brots els necessitarem als geriàtrics; si no, tindrem un problema», afirma Assumpció Ros, vicepresidenta de la FEATE. «La coordinació sanitària és essencial. Aquests últims mesos la relació amb els CAPs ja no és tan estreta; s’han centrat molt en la tornada a l’escola. Ens preocupa que aquesta vegada no es puguin bolcar de nou en les residències», afegeix Llopis.

Notícies relacionades

Però el veritable problema que travessen els geriàtrics a Catalunya són els problemes de tresoreria. La pandèmia els va buidar d’usuaris i fa mesos que continuen tenint una ocupació molt inferior a la que és habitual. «Si no estan al 90%, els centres no són viables econòmicament», afirma Llopis. No arriben ingressos de noves famílies, ni tampoc ho fan les compensacions promeses pel Govern, que ja acumulen quatre mesos de retard. Avui el Síndic de Greuges ha obert una investigació d’ofici sobre aquest assumpte.

«Algunes residències estan incomplint els protocols del Govern per als nous ingressos perquè necessiten els diners. No pot ser que això estigui passant; necessitem que l’Administració compleixi les seves obligacions, perquè, si no, els problemes seran irreversibles», apunta Vicente Botella, president d’UPIMIR.