NOVA COMPOSICIÓ

Fernando Valdés renuncia com a magistrat del Constitucional

L'alt tribunal quedarà compost per 11 jutges en comptes de 12 fins que es procedeixi a la seva renovació

El magistrat, greument malalt, s'ha vist obligat a dimitir davant el seu imminent judici per maltractaments

zentauroepp38177341 valdes200811143528

zentauroepp38177341 valdes200811143528

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Es resistia a fer-ho, però Fernando Valdés ha acabat presentant aquest dimecres la seva renúncia com a magistrat del Tribunal Constitucional en un escrit dirigit al seu president, Juan José González Rivas. Era l’única sortida que tenia després que el Tribunal Suprem donés per conclosa la investigació que va obrir contra ell aquest estiu per un presumpte delicte de maltractaments cap a la seva dona

González Rivas ha acceptat la renúncia i el cessament serà publicat en el Butlletí Oficial de l’Estat en els pròxims dies, cosa que significa que el tribunal de garanties estarà format per 11 magistrats en lloc de 12 fins que es procedeixi a la seva renovació. Es dona la circumstància que Valdés formava part del grup de jutges, corresponent al Congrés, que ja havia acabat el seu mandat i que serà substituït quan hi hagi acord dels grups parlamentaris per tirar-ho endavant. 

Per aquest motiu el president del Constitucional ha comunicat la renúncia a la presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, així com al magistrat de la Sala Segona del Tribunal Suprem Andrés Martínez Arrieta, que ha instruït la causa contra Valdés en un temps rècord.

Una setmana

Fa just una setmana Martínez Arrieta donava 10 dies al fiscal per acusar Valdés o demanar el sobreseïment de les actuacions. Havia pres declaració a Valdés i a la seva dona, a una de les seves filles, als policies que es van desplaçar a la vivenda de Majadahonda (Madrid), on resideixen, i als testimonis que des d’un parc pròxim van sentir la forta discussió que mantenia el matrimoni i s’hi van acostar per veure si la dona necessitava ajuda. 

Tant el fins avui magistrat com la seva dona van negar qualsevol tipus de maltractaments i van afirmar que l’ocorregut no va ser més que una discussió de parella que va poder ser «treta de context». Amb independència del que digui el jutjat al qual finalment li correspongui sentenciar el que va passar –que ja no serà el Suprem, perquè amb la seva dimissió ha perdut el fur–, l’episodi produïa intranquil·litat entre els seus companys del Constitucional.

Notícies relacionades

No només era per la implicació que s’espera de les institucions en la lluita contra la violència masclista, sinó també perquè entre els arguments de defensa utilitzats es va portar a col·lació la forta medicació que pren per fer front a la greu malaltia que pateix, com una possible explicació d’un atac d’irascibilitat més fort del que és habitual.

En el tribunal es temia que això pogués ser utilitzat en assumptes especialment delicats per posar en qüestió les deliberacions i sentències en què participés. Valdés es trobava entre els magistrats més progressistes de l’alt tribunal i no era infreqüent que subscrigués vots particulars juntament amb Juan Antonio Xiol i María Luisa Balaguer.