rastreig digital

Europa lamenta la descoordinació entre països al desenvolupar aplicacions Covid-19

«Han aplicat individualment sistemes divergents i han limitat de forma indirecta l'eficàcia de les mesures preses», critica un informe

Radar Covid «proporciona un nivell de detall interessant», considera, abans de qüestionar que no publiqui el codi font per augmentar la confiança

zentauroepp54461209 radar covid201005123134

zentauroepp54461209 radar covid201005123134 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Efe

El Consell d’Europa va publicar aquest dilluns l’informe ‘Solucions digitals per lluitar contra la Covid-19’, en el qual lamenta la falta de cooperació entre els països europeus a l’hora de desenvolupar i implementar aplicacions de mòbil per combatre la propagació de la pandèmia».

«Malgrat les contínues crides per a la coordinació i interoperabilitat de les solucions digitals, els països han aplicat individualment sistemes divergents, i han limitat de forma indirecta l’eficàcia de les mesures preses», lamenta l’informe.

I va més enllà, a l’assegurar que la falta de cooperació i de no compartir informació «els ha privat d’una possible influència que junts podrien haver exercit sobre els actors del mercat digital».

L’informe analitza l’impacte en els drets a la privacitat i protecció de dades de la legislació i les polítiques adoptades pels governs, així com les aplicacions digitals de rastreig de contactes i d’eines de seguiment i control.

En aquest sentit, assegura que aquesta crisi sanitària ha sigut «una oportunitat única per unir forces contra la Covid-19 i intercanviar informació i experiències».

L’anàlisi es fa sobre els 47 estats membres del Consell d’Europa que són part del Conveni sobre protecció de dades, conegut com a Conveni 108, i de països i territoris que s’han adherit, com Mèxic, l’Argentina, Marroc, Cap Verd o Gibraltar.

L’estudi assenyala que a nou països, com Espanya, Itàlia o Dinamarca, les pàgines web disposen de qüestionaris de salut que poden informar dels símptomes que tenen.

Assenyala l’informe que l’aplicació espanyola Radar Covid «proporciona un nivell de detall interessant». Si bé ofereix un autodiagnòstic, no té com d’altres un control de contenció, de multituds, patrons de viatge o passaport d’immunitat.

Destaca l’informe que Espanya no publica el codi font de l’aplicació, com sí que fan França, Alemanya o Itàlia.

Aquesta publicació «pot ajudar a generar confiança en el sistema, com a aspecte important de transparència».

Notícies relacionades

Una clàusula legal per limitar el període de temps d’ús de les aplicacions està prevista a 17 països, com Itàlia, Finlàndia o el Marroc, però no a Espanya.

El Consell d’Europa ja va instar l’abril passat a «evitar riscos per a les dades personals i la privacitat», si s’aplica el rastreig de mòbils per fer seguiments de mobilitat i contactes entre individus, com a mesura de prevenció de la Covid-19.