MÀXIMS REGISTRES DE CONTAGIS

Europa s'enfronta amb noves mesures a la segona onada de coronavirus

Malgrat que la incidència de la malaltia està sent diferent als països, la majoria han registrat xifres màximes durant l'última setmana

La majoria de governs estan endurint les mesures de seguretat per mirar de mantenir controlada l'expansió de la Covid

zentauroepp55267634 file photo  a health worker  wearing a protective suit and a201005172519

zentauroepp55267634 file photo a health worker wearing a protective suit and a201005172519 / Christian Hartmann

7
Es llegeix en minuts
Begoña González

L’arribada de la segona onada de coronavirus amenaça els països europeus. Mentre que Espanya és, segons diverses estadístiques de la Unió Europea, el país amb les pitjors taxes de Covid del continent, altres com Itàlia o França es troben clarament situats en una tendència a l’alça sostinguda i s’han col·locat al capdavant de l’enduriment de les mesures. El tancament de bars i gimnasos a París o la reducció d’autonomia de les regions italianes són només algunes de les dures estratègies adoptades per alguns països malgrat comptar amb taxes de contagis més baixes que les registrades a Espanya. Altres països amb menys contagis com Suècia, Bèlgica i Alemanya, en canvi, han optat per continuar amb mesures més laxes enfocades a la responsabilitat individual o, fins i tot, relaxar les condicions per a l’ús obligatori de la mascareta.

Itàlia disminueix l’autonomia de les regions

El Govern italià ha prorrogat aquest dilluns l’estat d’alarma fins al gener i ha decidit desplegar l’Exèrcit per fer respectar les normes com avançar l’hora de tancament dels locals públics a les 11 de la nit. Així mateix, el govern central ha disminuït la capacitat d’intervenció de les autonomies, que no podran rebaixar les mesures adoptades a nivell nacional, sinó només endurir-les en un context en què els focus de contagi pugen a 3.266 a nivell nacional i la incidència més gran es registra a la Campània (Nàpols). A les escoles hi ha actualment 14 focus detectats, tot i que fins ara són gairebé tots importats de les vivendes familiars. Segons Sanitat, els nous positius se situen entre 2.000 i 3.000 diaris, els morts oscil·len entre 10 i 30 cada dia, els ingressats a les ucis arriben als 300 (+6%) i els hospitalitzats lleus són 3.287 (eren 121 a l’agost). L’índex RT (un contagiat per cada positiu) és del 0,8% (1,1% la setmana passada) i la incidència cada 100.000 habitants és de 340 als 14 dies. La relació entre PCR fets i nous positius trobats ha passat d’un per cada 81 de l’agost, a un de 32 al setembre i a un de 24 actualment. Informa Rossend Domènech.

El Regne Unit arriba als 12.000 contagis diaris

La segona onada comença a colpejar seriosament el Regne Unit. En poc més d’un mes, els casos diaris s’han disparat des dels 1.000-1.500 contagis a uns 12.000 cada 24 hores i els morts han passat d’aproximadament uns 7 diaris a més de 40. Algunes de les zones amb més incidència de contagis per cada 100.000 habitants es troben al nord d’Anglaterra; arriben a ser de fins a 500 en el cas de Manchester i 487 a Liverpool, mentre que a la resta del país es redueix a 163,1. No obstant, el nombre d’hospitalitzacions a Anglaterra continua sent alt i arriba a les 406 diàries i, des que va començar l’epidèmia, han donat positiu una mica més de mig milió de persones. Per intentar frenar l’expansió del virus, des de l’Executiu britànic s’han instaurat noves restriccions com el tancament de bars i pubs a les 22 hores o l’obligatorietat de l’ús de mascareta en espais tancats. El ministre de Sanitat, Matt Hancock, ha obert una investigació després que 16.000 contagiats en la setmana del 15 setembre al 2 d’octubre no fossin contactats per una caiguda informàtica fins al cap de setmana passat. Tots els que van donar positiu han sigut localitzats, però no les persones a qui han pogut contagiar, desenes de milers. Informa Begoña Arce. 

Portugal, en estat de contingència

El cap de setmana ha sigut especialment complicat a Portugal després d’arribar-se a un nou màxim diari de contagis, un total de 1.867, que s’afegeixen a una xifra acumulada de 79.885 casos des del març passat. La xifra no ha parat d’augmentar i actualment està en màxims històrics en el país que va ser l’exemple d’Europa durant la primera onada. Actualment hi ha 682 pacients hospitalitzats per Covid i un total de 105 reben tractament ingressats a la unitat de cures intensives. Les desorbitades xifres d’aquests dies han fet pujar la taxa d’incidència de la Covid en els últims 14 dies fins als 776,24 casos per cada 100.000 habitants, amb una mortalitat del 2,53%. Per això, el primer ministre António Costa manté la declaració al país de l’anomenat ‘estat de contingència’, que comporta restriccions horàries als establiments comercials i les reunions es limiten a un màxim de 10 persones, però per contra, l’ús de la mascareta continua estant només recomanat a l’aire lliure en llocs que estiguin molt freqüentats i on no sigui possible mantenir la distància física, però és obligatori en espais tancats com establiments comercials, transports i escoles.

Bèlgica relaxa l’ús de mascareta

La Covid-19 continua guanyant terreny a Bèlgica i l’estabilització que esperaven els experts no ha arribat. Entre el 25 de setembre i l’1 d’octubre, el nombre de noves infeccions va ser de 2.103,3 de mitjana per dia (+32%) amb un pic superior als 3.000 dimecres passat i un total de 10.064 morts. Malgrat que tots els grups d’edat s’han vist afectats pel repunt, els joves d’entre 10 i 29 anys i els més grans de 90 han patit un creixement exponencial de casos. També han crescut les hospitalitzacions amb una mitjana de 77 de diàries que apugen el nombre de pacients als 866 i 186 a cures intensives, 77 amb respiració assistida. Mentrestant, la taxa de casos positius es manté estable en el 6,7%, tot i que la incidència de contagis per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies ja està en els 225,5 casos (+80%). Malgrat aquesta tendència negativa, des de l’1 d’octubre passat s’ha relaxat l’ús de la mascareta ja no és obligatòria a l’exterior si no és en llocs molt freqüentats o on no es pugui guardar la distància de seguretat– i s’ha reduït el període de les quarantenes. Informa Silvia Martinez.

La República Txeca torna a l’estat d’emergència

Després que divendres la República Txeca arribés a la seva xifra més gran de casos diaris, amb 3.792 contagis, les autoritats sanitàries del país han confirmat un total de 82.446 casos acumulats, així com 727 morts. Aquesta xifra suposa un increment radical de la corba de contagis en una segona onada que està sent molt més greu al país que la primera, amb una taxa d’incidència en els últims 14 dies de 769,88 casos per cada 100.000 habitants. Aquest dilluns, el primer ministre txec, Andrej Babis, ha anunciat la tornada a l’estat d’emergència a partir de la mitjanit i han tornat a quedar restringits alguns drets fonamentals, com la llibertat de reunió i manifestació i el Govern, entre altres potestats, podrà tirar endavant mesures sense comptar amb l’aprovació del Parlament. 

Alemanya prohibeix el turisme des de les zones amb més incidència

Notícies relacionades

A Alemanya hi ha actualment prop de 30.000 casos de Covid-19 actius. Malgrat que la xifra de morts s’ha estabilitzat (hi ha comptabilitzats més de 9.600 morts oficials des de l’inici de la pandèmia), les xifres de nous contagis són les que realment preocupen les autoritats perquè apunten a una segona onada al país: ja superen una mitjana de 34,1 per cada 100.000 habitants al llarg els últims set dies a tot el territori federal. Aquesta xifra queda lluny de les de l’abril passat, però apunta a una complicació de la situació sanitària en els mesos freds de tardor i hivern, en els quals la gent passa més temps en llocs tancats. Les diferències entre regions són remarcables: els districtes amb més nivells de noves infeccions són a l’oest i el sud d’Alemanya i també en algunes zones de Berlín. Això ha provocat que els governs d’alguns estats federats hagin prohibit les visites turístiques de ciutadans procedents de les zones més afectades pel virus. Tot i que no hi ha xifres oficials d’ocupació d’ucis, igual que durant la primavera passada, la infraestructura sanitària alemanya ni tan sols és a prop del col·lapse. Informa Andreu Jerez.

Suècia crida a la responsabilitat individual

Les autoritats sanitàries sueques van verificar dijous passat un total de 752 nous contagis de coronavirus en 24 hores, el màxim diari al país nòrdic des del juny passat malgrat tenir una incidència de 57,6 per cada 100.000 habitants en els últims set dies. Amb això i en ple creixement de casos, el còmput total d’infeccions puja a un total de 94.283 casos i 5.895 morts. Malgrat aquest augment sobtat dels casos, Suècia sembla que ha evitat l’envit del coronavirus durant la primavera i va optar per un model més lax quant a les mesures que altres països amb xifres equivalents, tot i que la taxa de mortalitat d’aquest país va ser molt superior a la dels altres en poblacions concretes, com la dels residents en geriàtrics. Les autoritats sueques han promogut des del començament les crides a la responsabilitat individual en comptes d’aprovar restriccions. Un clar exemple és l’ús de la mascareta, que continua sent una decisió personal de cada ciutadà. Malgrat això, segueix en vigor la prohibició temporal d’entrada a la UE a través de Suècia fins al 31 d’octubre.