coronavirus

Catalunya ja és l'única autonomia sense l'aplicació Radar Covid

Madrid, l'altra comunitat endarrerida, ha posat en marxa el sistema digital de rastreig de contactes aquest dijous

zentauroepp54461209 radar covid201005123134

zentauroepp54461209 radar covid201005123134 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

Catalunya és ja l’única comunitat que no s’ha incorporat al sistema de detecció de contactes per ‘bluetooth’ Radar Covid després que aquest dijous ho fes l’altra autonomia endarrerida, la Comunitat de Madrid. L’Executiu presidit per Isabel Díaz Ayuso ha anunciat que, una vegada finalitzat el període de proves portat a terme durant un mes al municipi de Guadarrama, ha activat l’aplicació a tota la regió.

Durant aquest assaig s’ha facilitat el codi a 141 positius i 150 contactes estrets s’han acostat als serveis sanitaris després d’haver rebut l’alerta que hi havien mantingut un contacte estret.

Fallades d’interconnexió 

La incorporació de Catalunya a l’aplicació s’havia demorat en part perquè les proves d’interconnexió dels sistemes informàtics havien estat fallant, segons va informar la mateixa secretària d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial d’Assumptes Econòmics que la va confeccionar. Però aquesta disfunció ja es va resoldre a finals de la setmana passada, segons les mateixes fonts.

Ara ja només depèn de la Generalitat de Catalunya, que continua sense posar data a la posada en servei, perquè té «altres prioritats», segons va indicar el director de Saut Pública, Josep Maria Argimon, dimecres passat.

Notícies relacionades

L’aplicació té un funcionament molt simple. Una vegada descarregada detecta les persones que han estat amb l’usuari a menys de dos metres i durant més de 15 minuts. Si algun usuari dona positiu, els serveis sanitaris li proporcionen un codi que ha d’introduir a l’aplicació i aquesta avisa qui hagi tingut aquest contacte estret sense que en cap moment es coneguin les dades del positiu ni del contacte. És aquest qui s’ha de posar en contacte amb el seu centre de salut per comunicar-ho.

4,6 milions de descàrregues

La secretària d’Estat, Carme Artigas, va informar dimecres que 4,6 milions de ciutadans ja se l’havien descarregat. El nombre òptim és que superi els vuit milions però mentre no estava operatiu ni a Madrid ni a Catalunya la població d’aquestes comunitats, les més denses, no tenien cap estímul per descarregar-se-la, ja que només els podria detectar contactes estrets que haguessin tingut viatjant per la resta d’Espanya.