Torna a condemnar el neoliberalisme

El Papa defensa les reformes per adequar les finances del Vaticà

Inspectors analitzen fins el dia 13 la solidesa de les institucions vaticanes en matèria de transparència i antiblanqueig de capitals

IT017 BARBANIA (ITALIA) 20/06/2017.- El papa Francisco oficia una ceremonia durante su visita al municipio italiano de Barbania, cerca de Florencia, Italia, hoy, 20 de junio de 2017. EFE/Maurizio Degl’innocenti

IT017 BARBANIA (ITALIA) 20/06/2017.- El papa Francisco oficia una ceremonia durante su visita al municipio italiano de Barbania, cerca de Florencia, Italia, hoy, 20 de junio de 2017. EFE/Maurizio Degl’innocenti / MAURIZIO DEGL'INNOCENTI (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Efe

El Papa ha arremès contra el «fetitxisme dels diners» després d’incidir que el magisteri social de l’Església ha condemnat el «dogma erroni neoliberalista» que provoca que l’ordre econòmic i l’ordre moral siguin «distants», mentre que ha defensat les recents reformes aprovades al Vaticà per adequar les seves finances als estàndards de transparència i contrarestar pràctiques com el blanqueig de capitals.

«Quan l’economia perd el rostre humà, un no se serveix dels diners, sinó que serveix els diners», ha reblat el Papa en una audiència amb l’òrgan de control del Consell d’Europa, Moneyval, que fins al pròxim 13 d’octubre analitzarà la solidesa de les institucions vaticanes en matèria de transparència i antiblanqueig de capitals.

La cita ja estava prevista al calendari, però coincideix amb una investigació de la Fiscalia del Vaticà de la compra opaca d’un immoble de luxe a Londres que ha esquitxat i ha forçat la dimissió de l’exprefecte de la Congregació per a les Causes dels Santes, el cardenal Giovanni Angelo Becciu.

El Papa ha recordat que l’ordenament jurídic del Vaticà ha aprovat diverses regulacions per afavorir la transparència i el bon desenvolupament en els processos de les adjudicacions públiques.

D’aquesta manera, ha elogiat les polítiques contra el blanqueig de capitals i de contrast al terrorisme que es «constitueixen com a instruments per monitoritzar els fluxos financers i permeten intervenir on sorgeixin activitats irregulars o fins i tot criminals». Després de criticar la «dictadura d’una economia sense rostre i sense un objectiu humà», ha instat a instaurar l’ordre racional que condueix al bé comú.

Com ja va remarcar en l’exhortació apostòlica ‘Evangelii gaudium’, ha insistit de nou en la necessitat de reformular la relació amb els diners perquè no predominin sobre l’home. El pontífex ha denunciat les pràctiques en què, amb la intenció d’«acumular riquesa», no es té en compte l’origen dels diners, si provenen d’«activitats legals» o si darrere hi ha «lògiques d’explotació».

Amb aquesta actitud, assenyala el Papa, succeeix que al tocar els diners «es taquen les mans de sang» o que els «recursos financers siguin destinats a sembrar el terror per afirmar l’hegemonia del més fort, del més prepotent, de qui sense escrúpols sacrifica la vida del germà per afirmar el seu propi poder».

La pobresa, prioritària

Notícies relacionades

El pontífex també ha reprès la idea de destinar els diners que es gasten els països en comprar armament i material de defensa en la creació d’un fons mundial per ajudar els més desfavorits de la Terra.

«Abans que invertir en la por, l’amenaça nuclear química o biològica, que s’utilitzin aquests recursos per eliminar la fam dels països més pobres, de manera que les seves poblacions no puguin recórrer a solucions violentes o no siguin obligats a abandonar els seus països per buscar una vida més digna», ha assenyalat el Papa.