El Vaticà demana explicacions al bisbe alemany que es va gastar 40 milions per reformar casa seva

Franz-Peter Tebartz-van Elst viatja a Roma en un vol de baix cost per calmar les crítiques

Merkel qualifica l'escàndol de "gran càrrega" per als catòlics i espera que l'Església resolgui l'assumpte

El bisbe de Limburg, Franz-Peter Tebartz-van Elst, durant un acte religiós, el 29 d’agost.

El bisbe de Limburg, Franz-Peter Tebartz-van Elst, durant un acte religiós, el 29 d’agost. / Michael Probst (AP)

1
Es llegeix en minuts

El bisbe de Limburg (oest d'Alemanya), Franz-Peter Tebartz-van Elst, es troba a Roma per donar explicacions a la cúria i al papa Francesc sobre el seu luxós nivell de vida que porta després que transcendís que ja s'ha gastat 40 milions d'euros en les obres de la seva nova residència. En un intent de calmar les crítiques que ha rebut per la seva actitud, el prelat germànic ha viatjat a la capital italiana en un vol de baix cost de la companyia Ryanair.

Tebartz-van Elst, batejat com el 'bisbe del luxe' pels mitjans alemanys, és objecte de dues investigacions; una per aclarir una presumpta declaració en fals en relació amb un viatge que va fer en primera classe a l'Índia i un altre per presumpte frau relatiu a les obres de la seva residència. Segons el 'Frankfurter Allgemeine Zeitung', les obres de la nova residència que s'està construint ja pugen a 40 milions d'euros; molt per sobre dels 5,5 milions pressupostats en un principi. El rotatiu alemany assegura que aquestes despeses estaven sota la supervisió del bisbe.

El malestar per la seva vida de malbaratament té indignats els feligresos de la seva diòcesi, centenars dels quals van protagonitzar aquest mateix diumenge un acte de protesta davant l'església de la ciutat, les campanes de la qual van repicar tretze vegades, a les 12 del migdia, a manera de "toc d'advertència".

Assumir responsabilitats

En mitjans alemanys es considera que amb el seu viatge a Roma el bisbe busca avançar-se al president de l'episcopat alemanyRobert Zollitschy, per fer valer la seva influència sobre el prefecte de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, l'arquebisbe Gerhard Ludwig Müller, que va parlar d'una "campanya" d'assetjament contra seu. No està clar que li serveixi de res davant la modèstia i la humilitat que predica el papa Francesc.

Notícies relacionades

Per la seva banda, Zollitsch, que ha enviat un dossier al Papa sobre el cas, ha expressat la seva confiança que Tebartz-van Elst farà "autocrítica" i assumirà responsabilitats.

Sobre l'escàndol també s'ha manifestat la cancellera, Angela Merkel, que ha qualificat el succés de "gran càrrega" per als catòlics i ha expressat la seva confiança que l'Església alemanya sabrà resoldre l'assumpte. "El Govern federal no donarà consells a l'Església. Però sí que expressa la seva confiança que es donarà una solució adequada per mantenir la confiança dels creients en la seva Església", ha assenyalat el portaveu del Govern, Steffen Seibert.