El Papa exigeix als administradors del Vaticà "transparència i atenció per a pobres i necessitats"

Assegura que és necessària una "nova mentalitat" en les finances

El papa Francesc, en una audiència pública del Vaticà.

El papa Francesc, en una audiència pública del Vaticà. / EFE

2
Es llegeix en minuts

El Papa ha exigit als membres del Consell d'Economia del Vaticà que administrin "amb transparència i atenció per als pobres i més necessitats" en una audiència a les 11.40 d'aquest matí a la Sala dels Papes del Palau Apostòlic.

Així, Francesc ha explicat que el 'motu proprio' 'Fidelis et dispensator' pel qual es va establir aquest Consell juntament amb la Secretaria per a l'Economia i l'Oficina de l'Auditor General "destaca la important consciència i responsabilitat que ha de tenir l'Església de protegir i gestionar acuradament els seus propis béns, a la llum de la seva missió d'evangelització, amb l'atenció especial als més necessitats". "No s'ha d'abandonar aquest camí, la transparència i l'eficiència són per a això", ha assenyalat.

En ocasió de la seva primera reunió, el Pontífex els ha agraït la feina que desenvoluparan i ha subratllat la seva importància. "La Santa Seu se sent cridada a posar en pràctica aquesta missió, sobretot tenint en compte la seva responsabilitat amb l'Església universal", ha assenyalat.

Per una altra banda, ha posat de manifest que aquests canvis reflecteixen "el desig de posar en marxa la necessària reforma de la Cúria romana per servir millor l'Església i la missió de Pere" i ha assenyalat que "és un repte important que requereix lleialtat i prudència".

El Papa ha dit que es tracta d'una reforma que requereix "una nova mentalitat i més col·laboració" i ha precisat que el camí "no serà fàcil i necessita coratge i determinació". Per això ha fet una crida a tenir "una nova mentalitat de servei evangèlic" en les diverses administracions de la Santa Seu.

En aquesta línia, ha explicat que el consell per a l'economia "té un paper important en aquest procés de reforma" perquè té la tasca de "supervisar la gestió econòmica i vigilar les estructures i les activitats administratives i financeres d'aquestes administracions; porta a terme les seves activitats en estreta relació amb la Secretaria d'Economia".

Francesc ha detallat que el Consell representa l'Església universal a través de la seva composició de 8 cardenals de diverses Esglésies particulars i set laics que representen diferents llocs del món i que contribueixen amb la seva experiència al bé de l'Església i la seva missió particular. Així ha recalcat que els laics "són membres de ple dret del nou Consell" i que per tant "no són membres de segona classe".

Notícies relacionades

El Consell Econòmic té la tasca de proporcionar orientació sobre la gestió econòmica, de supervisar les estructures, les activitats administratives i financeres dels dicasteris de la Cúria Romana, de les institucions relacionades amb la Santa Seu i de l'Estat de la Ciutat del Vaticà. Es compon de quinze membres, vuit dels quals són elegits entre els cardenals i bisbes per reflectir la universalitat de l'Església, i set laics experts de diverses nacionalitats amb competència financera i professionalitat reconegudes.

La Secretaria d'Economia, que està presidida pel cardenal australià George Pell i executa les indicacions del Consell d'Economia, respon directament al Sant Pare i porta a terme el control econòmic i la supervisió econòmica dels ens de la Santa Seu.