OBRA MESTRA NATURAL

L'Stan, el tiranosaure subhastat a Christie's, es ven per 31,8 milions de dòlars

No s'ha identificat el comprador, que ha pagat gairebé quatre vegades l'estimació més alta

La venda va despertar el temor dels paleontòlegs que l'espècimen es perdi per a la ciència

undefined55257651 sociedad   stan  el ejemplar de tiranosaurio rex que se suba201004172349

undefined55257651 sociedad stan el ejemplar de tiranosaurio rex que se suba201004172349

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Molts es morien de ganes d’aconseguir els ossos de l’Stan, el ‘Tyrannosaurus rex’ que aquest dimarts se subhastava en la venda d’art del segle XX de Christie’s a Nova York, i van fer falta gairebé 20 minuts d’intensa licitació entre diversos postors perquè un per telèfon oferís en la subhasta, virtual pel coronavirus, els 27,5 milions de dòlars que van fer caure el martell definitiu. Sumant comissions i taxes, el preu final pagat pel comprador, de moment no identificat, s’eleva fins als 31,8 milions de dòlars.

És un preu que gairebé quadruplica els vuit milions de dòlars que la casa de subhastes havia ofert com a estimació més alta. També queden petits els 13,5 milions (tenint en compte la inflació) que es van pagar a Sotheby’s el 1997 per la Sue, un exemplar de T-rex una mica més gran i complet que l’Stan, trobat en excavacions també a les Cretaceous Badlands, que s’estenen per les Dakotas, Wyoming i Montana, i que, gràcies al suport de fons privats i de grans corporacions com McDonald’s i Walt Disney, va acabar al Museu Field de Chicago.

Notícies relacionades

Ara queda veure si una operació similar serà possible després de la compra de l’Stan per calmar la preocupació de la Societat de Paleontòlegs de Vertebrats, des d’on fa uns dies declaraven a aquest diari que temien que si aquest espècimen d’uns 67 milions d’anys acabava en mans privades podria perdre’s per a la ciència. L’Stan és el T-rex més reproduït, les seves rèpliques estan en uns 60 museus de tot el món i l’original ha pogut ser estudiat des dels anys 90 al Black Hills Institute de Dakota del Sud, però la por és que si no segueix en mans d’una institució científica no puguin ratificar-se investigacions quan vagin apareixent noves tècniques.

La venda del lot 59, l’imponent Stan, amb 188 ossos i dents, i els gairebé 12 metres de llarg i quatre d’alt,  va posar el colofó a la vetllada de Christie’s, on quatre de les 58 obres d’art es van retirar abans que comencés la subhasta i nou no van trobar comprador, però gràcies a vendes com la del dinosaure i obres de Cy Twombly, Mark Rothko, Pablo Picasso i Paul Cezanne, entre d’altres, van acabar amb 340,8 milions a la caixa. I els novaiorquesos, sigui qui sigui el comprador, podran observar l’original fins al 21 d’octubre, ja que fins aleshores Christie’s el manté exposat a la seva seu al Rockefeller Center i ha transformat una de les seves parets en finestra perquè es pugui veure des de l’exterior.

Temes:

Paleontologia