«predicar amb l'exemple»

Directius xinesos van provar vacunes abans de l'aprovació dels assajos clínics

Uns 180 executius de dues companyies xineses involucrades en el desenvolupament dels possibles antídots contra la Covid-19 van testar els antígens

Serà necessari continuar amb les proves i controlar les dades dels experiments abans que es doni el vistiplau al seu ús generalitzat

20/07/2020 20 July 2020, China, Hong Kong: A medical worker takes a swab from a taxi driver at a makeshift testing station for coronavirus (Covid-19) in a carpark. Photo: May James/SOPA Images via ZUMA Wire/dpa

20/07/2020 20 July 2020, China, Hong Kong: A medical worker takes a swab from a taxi driver at a makeshift testing station for coronavirus (Covid-19) in a carpark. Photo: May James/SOPA Images via ZUMA Wire/dpa / May James/SOPA Images via ZUMA W (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
Efe

Uns 180 executius de dues companyies xineses involucrades en el desenvolupament de les possibles vacunes contra la Covid-19 del país asiàtic van provar els antígens abans d’aprovar-se els assajos clínics en humans per «predicar amb l’exemple» segons informa avui el diari hongkonguès ‘South China Morning Post’.

El vicepresident del Grup Nacional de Biotecnologia de la Xina (CNBG, filial de la farmacèutica estatal Sinopharm), Zhang Yuntao, va indicar en declaracions citades per aquest rotatiu: «Tenim molta confiança en les nostres vacunes.

Estem a càrrec del seu desenvolupament i hem de predicar amb l’exemple, així que vam provar les vacunes als nostres propis cossos».

Aquesta decisió es va prendre al març, dies abans que les autoritats del país autoritzessin les proves clíniques en humans de les vacunes de les dues companyies, malgrat que els protocols farmacèutics moderns qualifiquin de poc ètic que una empresa provi els seus medicaments en els seus empleats.

Les proves van incloure el president de Sinopharm, Liu Jingzhen, i el de CNBG, Yang Xiaoming, així com Zhang.

El número dos de l’empresa va explicar que no s’ha pogut comprovar directament l’efectivitat de la vacuna –a la Xina l’epidèmia està sota control, a jutjar per la relaxació de mesures preventives i les xifres oficials–, però que sí que han participat en comparacions de nivells d’anticossos amb pacients recuperats de Covid-19.

«Els nivells d’anticossos són més alts (amb la vacuna), i la seva durada també», va indicar Zhang, que va recordar com se li va posar «el braç blau» a causa de les múltiples anàlisis de sang a les quals es va sotmetre.

Dubtes sobre les vacunes inactivades xineses

El directiu de CNBG va remarcar que serà necessari continuar amb les proves i controlant les dades dels experiments abans que el seu ús generalitzat s’aprovi, i fins i tot després d’això serà necessari un «control continu».

Les dues vacunes de CNBG es basen en versions desactivades del virus, una tècnica tradicional que fan servir molt poques de les prop de 200 candidates a nivell mundial –de les quals onze es troben en la tercera i última fase de proves clíniques–, per la qual cosa ha rebut algunes crítiques a l’estranger.

El científic en cap del programa nord-americà per trobar la vacuna, Moncef Slaoui, va apuntar el mes passat en declaracions a la revista ‘Science’ que desenvolupar aquest tipus de vacunes «no és una bona idea». Va recordar que als 60 es va reforçar una malaltia respiratòria després d’haver administrat antígens d’aquest tipus i va advertir que desactivar grans quantitats de partícules víriques suposa un risc de seguretat.

Notícies relacionades

Les vacunes de CNBG s’han administrat a unes 350.000 persones a la Xina com a part d’un programa d’ús d’emergències, i la companyia assegura que els resultats han sigut satisfactoris, sense efectes secundaris greus.

De fet, Zhang va assegurar recentment que «està sent molt difícil desenvolupar les vacunes, prenent tots els riscos i resistint els atacs i difamacions dels Estats Units», i va reiterar la seva oferta de cooperar a nivell internacional per desenvolupar un remei contra la pandèmia.