de la Politècnica

Els estudiants confinats a València: «Les mesures de seguretat brillaven per la seva absència»

Els residents al Galileo Galilei lamenten les festes «dins i fora del recinte» i que «la irresponsabilitat d'uns afecti a tots»

El president Ximo Puig anuncia investigació policial pel brot del col·legi major que ha deixat sense classe a 25.000 estudiants

fiesta-again / periodico

4
Es llegeix en minuts
Mónica Ros

Tant els que van assistir a la festa al col·legi major Galileo Galilei, a València, com els que no ho van fer prefereixen guardar l’anonimat. No obstant, reconeixen que la festa es va celebrar sense mesures de seguretat per una direcció que, l’autoritzés o no, coneixia l’esdeveniment, igual que «sabia» que «el que vulgui convidar a la seva habitació 25 persones pot fer-ho sense que se n’assabenti la direcció». «Abans de la festa a què fa referència tothom n’hi va haver d’altres en habitacions i va arribar a venir fins i tot la policia», afirmen des d’un centre que compta amb prop de 700 residents.

«Una cosa així havia de passar perquè més enllà de les festes, que van estar malament, al menjador no es feien torns i hi havia cues amb molta gent, no hi havia límit d’aforament al gimnàs ni mesures de seguretat a les zones comunes... Era com si no passés res i és clar, al final ha passat. I no només per les festes, que n’hi va haver, dins i fora de la residència. Jo vaig anar una nit a la plaça Honduras i me’n vaig anar de tanta gent que hi havia. Quan vaig arribar vaig pensar “no durarem sense confinar una setmana”».

El seu nom comença per T i atén ‘Levante-EMV’  confinada des de la seva habitació del Galileo Galilei. Ella no ha anat a cap festa, ha evitat les aglomeracions i la preocupaven les classes ‘online’ d’una carrera, arquitectura, que «trepitja» molt el carrer i que «no està preparada per a les classes ‘online’».

«Entenc que la gent estigui enfadada, però no poden ficar-nos a tots al mateix sac, perquè jo no he fet res fora de la norma i estic confinada», afirma la noia, a qui ja l’havien advertit abans d’arribar a la residència «que les mesures de seguretat davant la Covid brillaven per la seva absència». De fet, les que destaquen els residents són gel hidroalcohòlic i l’obligació de portar mascaretes i guants per recollir el menjar.

Una altra jove resident també es mostra en «desacord» amb «com s’han fet les coses», ja que «s’hauria d’haver sigut molt més exigent amb la seguretat». «No es pot permetre que ens hi vegem tots afectats. No és el fet de pagar justos per pecadors, és que estem tots en un mateix edifici i la irresponsabilitat d’uns pot portar que ens afecti a nosaltres, perquè es tracta d’un virus que podem agafar molt fàcilment».

Sobre les sancions a alumnes que estudia l’UPV mentre Sanitat anuncia que no multarà el centre, la noia indica: «Crec que s’hauria de tenir en compte sobretot les accions de persones individuals i no la residència, tot i que també hi tingui a veure. Al final el que vulgui convidar a la seva habitació 25 persones pot fer-ho i la residència se n’assabentaria tard. La direcció ja va avisar que si els alumnes no complien es recorreria a l’àmbit penal».

Finalment, la resident diu que està «enfadada» per «pagar la irresponsabilitat d’altres» i perquè «ens està afectant, quan nosaltres hauríem d’estar rebent un servei segur». «Em sento insultada al veure tanta gent sense coneixement parlar sobre la vida privada de la gent que resideix aquí sense tenir cap tipus d’informació i donant per fet que som una cosa que no som, quan molts no tenim res a veure amb tot el tema de festes i estem sent els principals afectats», conclou.

Qui sí que va anar a la festa va ser un noi que respon a les inicials M. M. i que ha sigut entrevistat per Sergio Matarredona, estudiant de quart de Periodisme a la Universitat de València. El noi afirma que la festa va ser el dissabte 26 a la tarda. «La festa va començar les 17.30 h, però jo hi vaig arribar tard. Va durar fins a les 20.30 o 21 h i així que va anar avançant va començar a arribar més gent. En un primer moment no hi havia gaires persones, però al final es va descontrolar i érem al voltant de 150. Hi havia molta gent del col·legi major, però també hi va haver algunes persones que van venir de fora», explica en l’entrevista.

Investigació policial en marxa

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha afirmat –amb referència al brot de Covid detectat al Col·legi Major Galileo Galilei de València després de la celebració d’una festa– que hi ha 25.000 estudiants universitaris que no poden rebre classes presencials «per la irresponsabilitat d’uns quants», i «això ha de tenir una resposta».

«I, sens dubte, hi ha una investigació de caràcter policial en aquests moments i s’adoptaran les mesures que corresponguin», ha afegit.

Notícies relacionades

En una entrevista a Onda Cero, que recull Europa Press, el cap del Consell ha afirmat que està «convençut que els joves que van estar en aquesta festa no tenien cap consciència probablement del que estava succeint, però és que pot succeir», i cal mantenir la «màxima prudència».

«En absolut podem relaxar-nos», ha prosseguit, perquè si es produeix aquesta relaxació pot produir-se un brot com el del Galileo, i això «significa un desastre».