tensió institucional

Ayuso es revolta i estudia accions legals contra el 'tancament' de Madrid

La presidenta de la Comunitat analitza amb l'advocat de l'Executiu autonòmic com oposar-se als nous criteris de Sanitat

Considera que l'afany del Govern és haver estat desaparegut i ara «tenir molta pressa a tornar a imposar-ho tot per decret»

undefined55042621 madrid  21 09 2020  coronavirus covid 19 reuni n isabel d az200926135257

undefined55042621 madrid 21 09 2020 coronavirus covid 19 reuni n isabel d az200926135257 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La presidenta de la Comunitat, Isabel Díaz Ayuso, ha rebutjat que el Govern central obligui Madrid a ser intervinguda «amb la justificació del consens» i estudia amb l’advocat de l’Executiu autonòmic com oposar-se als criteris «tal com raja».

En una entrevista a EsRadio, recollida per Europa Press, ha criticat que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, estigués d’acord amb les mesures de la Comunitat al principi de la setmana passada però a finals, «manat per [Pedro] Sánchez», decidís «embogir amb les presses» que calia tancar i confinar Madrid.

«I ja durant el cap de setmana d’hiperactivitat d’Illa en tots els mitjans, de sobte cal confinar Madrid, tot és un desastre, transmissió comunitària, tot horrible... com si tot estigués col·lapsat, com si fos la mort, i obligatòriament haver de cedir a les seves idees», ha etzibat. La presidenta ha assenyalat que desconeix el motiu d’aquest canvi, no sap si és perquè estan funcionant les seves mesures o si té «una cosa a veure amb Catalunya».

Posteriorment, ha indicat que en la reunió del Govern i la Comunitat de dimarts es decideix que «sí que hi ha d’haver un acord» i anar amb «la millor voluntat» al Consell Interterritorial, però després per filtracions es van assabentar de les dades i del que els anaven a demanar.

«A mi les coses dels madrilenys, les qüestions de tants ciutadans, sobretot quan es parla de restringir la llibertat de milions de persones, em sembla que no es tracta com si s’escrigués al tovalló d’una barra de bar. Crec que les coses s’han de fer amb un esborrany clar, amb unes dades, amb uns papers i amb informació», ha declarat.

Ayuso ha afirmat que a ella no l’obligaran a deixar intervenir una autonomia «amb la justificació del consens». Així, ha indicat que ella també vol «consens», però que li expliquin per què «aquests paràmetres, d’on han sortit i per què casualment estan conjuminats de manera que afecten Madrid en vuit de cada deu ocasions».

El pla «destrossa Madrid sense criteri»

A més, ha qüestionat el criteri de restringir la mobilitat amb 500 contagis per 100.000 habitants perquè considera que no es té en compte la capacitat elàstica que té la regió i que és capaç de «triplicar» les seves ucis així com els tests que realitza. Al seu parer, i al del conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, el pla del Ministeri «destrossa Madrid sense criteri».

Per Ayuso, l’afany del Govern és haver estat desaparegut i ara «tenir molta pressa a tornar a imposar-ho tot per decret». «Si em diguessin que això funcionarà, doncs encara ho podríem pensar, però fins ara el que és clar és que hem de buscar fórmules intermèdies. No pots confinar tothom», ha remarcat, i ha indicat que l’opció de «tancar-ho tot» els sembla que només es podria adoptar «en casos extrems».

Notícies relacionades

Segons ha expressat, el Consell Interterritorial no pot «imposar res, i menys d’aquesta manera» per la qual cosa estan estudiant amb l’advocat de la Comunitat de quina manera fan les coses «correctament». La cap de l’Executiu autonòmic ha remarcat que no es poden fer aquestes restriccions de mobilitat amb uns criteris «tal com raja».