LA XACRA DEL MASCLISME

El Govern conclou que Alfred Bosch coneixia el presumpte cas d'assetjament a Exteriors

El Govern decidirà en les pròximes setmanes si sanciona l'exconseller d'ERC

zentauroepp52704518 el conseller d acci  exterior  alfred bosch  i a l esquerra 200309191228

zentauroepp52704518 el conseller d acci exterior alfred bosch i a l esquerra 200309191228

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un informe elaborat pel Govern conclou que l’exconseller d’Acció Exterior Alfred Bosch estava al corrent del presumpte cas d’assetjament sexual comès pel que fos el seu cap de gabinet Carles Garcias, però no va activar el protocol existent per «protegir les víctimes». Així queda recollit en les conclusions de la investigació pilotada per la conselleria de Polítiques Digitals i Administració Pública, avançat pel diari ‘Ara’ i a què ha tingut accés Efe.

«En les pròximes setmanes es decidirà si s’incoa o no un expedient sancionador», ha explicat en roda de premsa la portaveu del Govern, Meritxell Budó, després que el conseller responsable d’Administració Pública, Jordi Puigneró, donés compte en la reunió del Consell Exectiu de l’informe esmentat, elaborat per la inspecció general de serveis de personal de la Generalitat.

L’informe es va encarregar el 9 de març, quan va sortir a la llum el cas d’assetjament sexual, amb l’objectiu de dirimir si la conselleria havia actuat de forma diligent al respecte. Al seu dia, Bosch va negar en seu parlamentària que tingués constància que el seu excap de gabinet podria estar assetjant altres treballadores del departament quan el va cessar pocs mesos abans que es fes públic el cas. Segons va dir, el va fulminar pel «tracte dur» que dispensava a altres treballadors.

Coneixement i omissió

No obstant, l’informe de la inspecció afirma que tant l’exconseller d’ERC com l’exsecretària general d’Exteriors Mercè Salvat tenien «coneixement dels fets» i «van ometre el deure» d’activar el protocol «per a la protecció efectiva de les presumptes víctimes». Això, continua el text, «suposaria una vulneració dels principis ètics i les regles de conducta dels alts càrrecs» aprovades per la Generalitat.

Notícies relacionades

La investigació també ha observat que, tot i que no es va activar el protocol oficial, sí que es va abordar de forma «informal», del que s’infereix que sí que hi havia indicis del presumpte cas d’assetjament. Concretament, «s’ha manifestat que el senyor Lluís Juncà, alt càrrec del departament del viceperesident Pere Aragonès, va portar a terme actuacions d’investigació ‘informals’ al marge del protocol vigent aprovat pel Govern».

Amb tot, seran els serveis jurídics competents els qui decidiran si s’incoa un expedient sancionador contra Bosch i Salvat per no haver actuat diligentment.