PROLONGACIÓ DE LES RESTRICCIONS

Salut preveu un Nadal amb àpats de màxim 6 persones i sense cavalcades als carrers

La consellera Vergés es mostra preocupada pel rebrot a Madrid: «La mobilitat ens pot impactar» a Catalunya

La ’consellera’ de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, en una rueda de prensa el 4 de mayo.

La ’consellera’ de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, en una rueda de prensa el 4 de mayo. / MARC BATALLER

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’evolució de l’epidèmia del coronavirus Catalunya i la projecció per al mes de desembre va portar, aquest diumenge, la consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, a afirmar que les reunions familiars de Nadal no podran ser de més de 6 persones i que no se celebraran les cavalcades de Reis en el seu format tradicional.

La consellera de Salut, Alba Vergés, va explicar en una entrevista a l’emissora RAC-1 recollida per l’agència Efe que, en la setmana que ahir acabava, la Generalitat va limitar a sis el nombre de persones que poden participar en una reunió privada o en espais públics, i va augurar que aquest aforament, inclòs en l’àmbit familiar, es mantindrà en les pròximes festes de Nadal.

«És molt possible que les limitacions es mantinguin per Nadal, la veritat», va admetre Vergés, que va afegir: «Haurem de fer un exercici, tots i totes, per veure com ens veiem, com ens espaiem» a les festes nadalenques per no ajuntar diferents famílies en una mateixa casa com passa tradicionalment.

«No s’hauran d’ajuntar famílies, s’haurà d’‘espaiar’. Intentem fer un exercici molt personal i molt íntim de com fer-ho, perquè això ens permetrà tenir festes», va dir la consellera.

Botigues obertes

Vergés va cridar a fer aquesta reflexió per compaginar les mesures de prevenció amb la celebració de les festes, en què les botigues, va remarcar, han d’estar obertes, per fer les compres de sempre, i va reiterar que «cada un haurà de fer un exercici per prioritzar» les reunions familiars.

«Ho direm –va avançar– no perquè no ens agradin les festes, sinó perquè creen situacions de risc. A cases petites, menjant, sense mascareta tota l’estona...».

Cavalcades alternatives

La consellera no va voler avançar què passarà amb les cavalcades de Reis, que organitzen gairebé tots els municipis i que concentren milers de persones als carrers, però va pronosticar que «no poden ser com sempre, lamentablement».

Vergés va explicar que «hi ha gent que està pensant» com fer aquestes cavalcades. «És la il·lusió de nens i nenes, i hem de mirar com fer-ho perquè no es trenqui», va afirmar la consellera, que va assegurar: «Mirarem per no quedar-nos sense res».

Satisfeta de l’inici de curs

La consellera va evitar donar un missatge optimista sobre la pandèmia a Catalunya, malgrat que va admetre que la situació és millor que el febrer o el març. Ara, va destacar, s’estan detectant «bé» els casos i Catalunya té «un bon percentatge d’asimptomàtics».

A més, es va mostrar satisfeta de l’inici de curs: «Aquestes dues setmanes hem tingut l’impacte previst» [consulteu la llista d’escoles de Catalunya amb grups confinats per la Covid.] Salut preveu fer cribratges massius a Barcelona i L’Hospitalet.

Inquietud pel rebrot a Madrid

Vergés també va explicar que la preocupa el rebrot del coronavirus a Madrid perquè els dos territoris estan connectats: «La mobilitat aquí ens pot impactar respecte a la situació que tenen ara».

Notícies relacionades

«Intentem explicar a la gent d’aquí que aquells viatges que es facin a Madrid, que poden ser de caràcter familiar o de feina, si es poden evitar, que s’evitin», i va afegir que la responsabilitat sobre aquesta mobilitat és del Govern central.

 Sobre les restriccions en aquest àmbit, va recordar que el Govern ja va començar a prendre mesures contra el coronavirus a principis de juliol per rebrots en alguns barris de l’Hospitalet de Llobregat, i que al cap de pocs dies les va ampliar a diversos municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona.