24 d’oct 2020

Anar al contingut

DECISIÓ JUDICIAL SORPRENENT

Una jutge de València obliga un nen de 6 anys a anar a visitar el seu pare, tancat per maltractament

La resolució, que és provisional, dicta que el menor sigui entregat a l'avi en una guàrdia policial perquè el porti a la presó de Terol cada dues setmanes

Teresa Domínguez (Levante EMV)

Una jutge de València obliga un nen de 6 anys a anar a visitar el seu pare, tancat per maltractament

La jutge de violència sobre la dona de Torrent (València), titular del Jutjat d’Instrucció número 1 d’aquesta ciutat, ha dictat una resolució en què obliga un nen de 6 anys a viatjar cada dues setmanes a Terol, amb el seu avi patern, per visitar el seu pare a la presó d’aquesta ciutat aragonesa, on compleix una condemna de set anys i mig per maltractaments a la seva mare, segons informa el diari ‘Levante EMV’, del grup Prensa Ibérica. Entre altres fets, es va considerar provat que havia trepitjat la panxa de la seva dona quan estava embarassada del nen a qui ara portaran al centre penitenciari a visitar-lo.

La resolució, que és provisional fins que se celebri el judici sobre els termes del règim de visites, inclou una segona qüestió polèmica: atès que els punts de trobada familiar (PEF) no obren els caps de setmana, i tenint en compte que la jutge ha ordenat que la visita al pare es produeixi dissabte, el menor haurà de ser entregat al seu avi patern a la comissaria de la Policia Local de Paterna, on resideix l’home.

Des d’allà, l’avi patern tindrà 10 hores per conduir fins a Terol, que el nen vegi el seu pare a la sala de comunicacions del centre penitenciari i retornar-lo a la seva mare de nou a la guàrdia policial a les 22.00 hores. En total, 170 quilòmetres d’anada i de tornada, sumant el recorregut des del domicili del nen fins a Paterna i d’allà, fins a la presó, ubicada als afores de Terol. I així, cada dues setmanes.

Si res ho impedeix, avui és el primer dia que el petit viatjarà fins a Terol amb el seu avi patern per veure el seu pare a través del vidre de la sala de comunicacions del centre penitenciari. La mare del menor, la Laura (nom fictici), que es confessa «atabalada i preocupada pel nen i l’afectació que tot això tindrà sobre ell», explica que l’infant «no veu el seu pare des de fa més de dos anys. Tampoc el seu avi. Es trobarà amb dos desconeguts, i en dos entorns, com són la Policia Local i la presó, que no semblen les més adequades per a un nen de 6 anys. Tot això és molt nociu per a ell».

Règim de visites a la presó

La jutge va dictar la resolució per la qual donava la raó al pare en la seva demanda d’establir un règim de visites a la presó al juliol, però no es van poder portar a terme perquè faltava aportar les dades del nen per entrar al recinte penitenciari. Finalment, la jutge va determinar el 17 d’aquest mes, a través d’una providència, la forma en què s’havia de complir el seu dictamen que el pare pogués veure el seu fill a la presó.

La mare, a través de la seva advocada, va recórrer aquesta decisió, tot i que aquest fet no paralitza la mesura. En aquest escrit, al·lega que no s’està vetllant per l’interès del menor i que es posa en risc la seva salut, a l’obligar-lo a viatjar més de 300 quilòmetres amb una persona de més de 60 anys amb qui no conviu i a compartir després l’espai a la presó, sense que es conegui la situació sanitària d’aquest centre penitenciari en relació amb la pandèmia.

La fiscalia rebutja les visites

La mare considera que al seu fill «se l’està tractant com un objecte» i considera la mesura inadequada. Per això, ha buscat ajuda a la Fiscalia, a Protecció de Menors i en una oficina d’atenció a víctimes del delicte de la Generalitat Valenciana. «Ens han ajudat moltíssim i s’estan implicant que finalment això es pari, però, de moment, no ho hem aconseguit», explica la Laura.

De fet, la secció de Violència sobre la Dona de la Fiscalia de València va enviar ahir a última hora del matí les seves al·legacions a la jutge, sol·licitant que, de moment i fins que se celebri el judici definitiu, les visites se celebrin a través de videoconferència per evitar perjudicar el nen. No obstant, el jutjat ha respost que es compleixi en interlocutòria judicial.

Condemnat a 7 anys i mig de presó

El pare va ser denunciat per maltractaments per la seva llavors dona, la Laura, el 2014. Aquell any va néixer el nen. Entre altres accions violentes que la van portar a denunciar n’hi va haver una de molt greu, ocorreguda quan el maltractador «li va trepitjar la panxa estant embarassada d’aquest nen», segons recorda el recurs.

L’acusat va ser jutjat quatre anys després, el juliol del 2018. Un mes després, l’Audiència de València li va imposar una condemna de set anys i mig de presó, que va recórrer, per això no va ingressar a la presó fins un any després, l’octubre del 2019, quan la sentència es va convertir en ferma al ser ratificada pel TSJCV.

Fins que no va ingressar a la presó, el pare no va demanar exercir el seu dret a veure el menor.