Anunci d'un esdeveniment «històric»

L'ONU i el Regne Unit reuniran al desembre líders per abordar el clima

La cita de líders mundials té per objectiu fomentar una acció «ràpida i decisiva»

eeuu-huracan-laura-luisiana

eeuu-huracan-laura-luisiana

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, i el primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, han anunciat aquest dijous la celebració d’un esdeveniment climàtic mundial «històric» que reunirà líders mundials el 12 de desembre per «impulsar una acció i ambició climàtica molt més gran».

En una taula rodona sobre canvi climàtic celebrada en el marc de la inauguració de la 75a Assemblea General de l’ONU, els dos líders han explicat que en l’esdeveniment es convidarà els governs nacionals a presentar plans climàtics «més ambiciosos i d’alta qualitat, les Contribucions Determinades a Nivell Nacional (NDC, per les seves sigles en anglès) i les Estratègies a Llarg Termini».

Les Nacions Unides han alertat que les concentracions de gasos amb efecte d’hivernacle han assolit nivells rècord i de l’empitjorament dels impactes climàtics, com incendis forestals, huracans, contaminació de l’aire, sequeres i inundacions.

A més, el món continua «lluny del camí correcte per limitar l’augment de la temperatura global a 1,5 graus», ha assenyalat l’ONU en un comunicat emès aquest dijous, tot i que s’ha congratulat «dels recents anuncis, que han enviat un senyal contundent que la descarbonització de l’economia global és cada vegada més irreversible».

«L’emergència climàtica està completament sobre nosaltres i no tenim temps a perdre», ha advertit Guterres, per la qual cosa es necessita una acció «ràpida, decisiva i ampliada», a més de «solidaritat entre nacions».

Estratègies

En la trobada, els governs també tindran l’oportunitat de presentar els seus plans de recuperació després de la crisi provocada per l’expansió de la Covid-19, així com nous compromisos financers i mesures per construir resiliència, tot sota el paraigua dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Notícies relacionades

A més de líders mundials, la cita també comptarà amb la presència del sector privat i de la societat civil per «presentar noves mesures que estimulin l’ambició i l’acció».

La Conferència de les Parts (COP26) de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic, la reunió d’alt nivell que se celebra anualment per fer front a la crisi climàtica, la celebració de la qual estava prevista per a aquest desembre a Glasgow, ha sigut ajornada fins al novembre del 2021 a causa de la pandèmia de la Covid.