L'ALTRA EMERGÈNCIA DEL PLANETA

Tres oenagés demanden el Govern davant el Suprem per incomplir els compromisos contra el canvi climàtic

Greenpeace, Ecologistes en Acció i Intermón Oxfam demanen als tribunals que l'Executiu compleixi l'Acord de París

industry-1761801

industry-1761801

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

Els ecologistes espanyols han decidit seguir el camí d’oenagés d’altres països que han demandat els seus estats per incomplir els seus compromisos climàtics, alguns amb èxit. Aquest dimartsGreenpeace, Ecologistes en Acció i Intermón Oxfam han anunciat la interposició d’una demanda contra el Govern davant el contenciós administratiu del Tribunal Suprem (TS) en què denuncien l’incompliment dels compromisos de reducció d’emissions que es deriven de l’Acord de París i l’obligació establerta per la Unió Europea d'aprovar abans de finals del 2019 un Pla Nacional d’Energia i Clima (PNIEC) i una estratègia per a la descarbonització total a llarg termini.

Els ecologistes argumenten que la reducció d’emissions prevista per Espanya per al 2030, un 23% respecte a 1990 com a màxim, és «absolutament insuficient» per aconseguir l’objectiu de limitar l’augment de la temperatura del planeta a 1,5 ºC respecte a l’època preindustrial i reclamen que la reducció sigui del 55%, «com estableixen els informes científics».

Reducció dràstica

«Per evitar un canvi climàtic devastador només hi ha una via: reduir dràsticament i ràpidament les emissions de CO2i accelerar la transició ecològica, fet que requereix decisions polítiques i judicials valentes», ha advertit el director de Greenpeace, Mario Rodríguez, durant la presentació pública de la inicitiva. Rodríguez ha admès que el Govern actual «avança en la direcció correcta i és veritat que hereta la inacció i falta de compromís de governs anteriors, però això no significa que sigui suficient. Li falta ambició».  

Els tres grups afirmen que amb els objectius previstos pel Govern per disminuir els gasos no «s’evitarà l’impacte de sequeres, augment del nombre dels incendis, pluges torrencials i una pujada més elevada del nivell del mar, situacions que, afecten especialment Espanya i els països més vulnerables.

Franc Cortada, director Intermon Oxfam, ha recordat que no afecta igual a tothom, ja que països que amb prou feines tenen responsabilitat en el problema pateixen de manera exponencial els seus impactes en el dia a dia. «El 10% més ric del planeta és responsable del 50% de les emissions de CO2mentre que més del 50% de la població amb prou feines emet el 10 per cent del CO2mundial», ha apuntat.

 39 països amb demandes

Notícies relacionades

Un total de 39 organitzacions ecologistes d’arreu del món mantenen oberts litigis contra els seus governs per l’incompliment dels seus compromisos climàtic, segons ha explicat Lorena Ruiz Huerta, la lletrada que ha redactat la demanda. Aquest tipus d’accions han proliferat des que el Tribunal Suprem holandès va establir el desembre de l’any passat que el seu Govern havia de reduir un 23% les emissions de gasos amb efecte hivernacle. Els Estats Units, Nova Zelanda, França i Alemanya són alguns dels Estats que afronten processos com l’holandès. Altres demandes s’han dirigit contra empreses multinacionals com les petrolieres.

Ruiz Huerta ha admès que, tot i que la sentència fos favorable, el TS no té instruments legals per executar-la, però les onegés consideren que seria «un formidable instrument» per augmentar la pressió social i política» per aconseguir mesures més ambicioses contra el canvi climàtic.