NOU INFORME SOBRE LA CRIOSFERA

Si les temperatures pugen més de dos graus, el nivell del mar podria augmentar fins a 20 metres en els pròxims segles

Un nou informe actualitza les previsions de l'IPCC sobre l'estat de les reserves de gel del planeta

El treball, firmat per més de 40 científics, alerta de les conseqüències irreversibles del desglaç

zentauroepp51325130 glaciar groenlandia191211193659

zentauroepp51325130 glaciar groenlandia191211193659 / NASA JPL-CALTECH HANDOUT

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio

Quan la salut del planeta semblava que no podia anar a pitjor, un nou informe dona resultats encara més preocupants.un nou informeUn equip d’investigadors d’alt nivell, entre els quals destaquen més de 40 científics del Plafó Intergovernamental sobre Canvi Climàtic de l’ONU (IPCC), publica un nou document en el qual s’alerta de les conseqüències d’un augment de les temperatures per sobre d’1,5 graus respecte a l’era preindustrial.El pronòstic a llarg terminiinclou, entre d’altres, un desglaç abrupte del gel àrtic i de la superfície gelada de Groenlàndia, un augment del nivell del mar d’entre 12 i 20 metres, una acidificació més gran dels oceans i un futur sense glaceres menys a l’Himàlaia i els pols.

«El resultat seràuna sèrie de desastres en cascada»,pronostica el text, que es publica en un moment en què les negociacions de la Cimera del Clima semblen estar estancades. Aquest treball centra la seva atenció en lacriosfera, la reserva de gel i neu del planeta. S’hi combinen els resultats de l’últim informe especial de l’IPCC del 2018, l’anàlisi sobre la criosfera (SROCC) i els oceans presentada durant el 2019 i altres treballs difosos recentment. «No apostar per polítiques per mantenir el món per sota dels 1,5 graus no és raonable ni econòmicament prudent. Aquest camí provocarà una sèrie de catàstrofes a escala global; i no només per a les persones que viuen en aquest segle, sinó encara més per a les generacions que segueixen», vaticinen els científics en una declaració dirigida als dirigents polítics. 

Els experts que encapçalen l’informe remarquen que fins aras’ha subestimat l’impacte realde lapèrdua de gel. «El nivell d’ambició per limitar les emissions que veiem actualment no és proporcionat amb el nivell d’amenaça», comenta Martin Sommerkorn, un dels científics al capdavant d’aquest projecte. «Les regions polars ja estan perdent gel i un desglaç addicional tindrà conseqüències globals greus a llarg termini», destaca. 

«El nivell d’ambició per limitar les emissions no és proporcionat amb el nivell d’amenaça»

Martin Sommerkorn

Científic

Pronòstic a llarg termini

Si el ritme d’emissions segueix com fins ara, es calcula que l’augment de temperatures podria arribar a un increment d’entre tres i quatre graus de mitjana. En aquest escenari, les conseqüències per al planeta serien catastròfiques, a més d’irreversibles. Els experts calculen que estaríem davant del final de l’última edat del gel, amb una pujada del nivell del mar de fins a quatre centímetres per any i d’entre 12 i 14 metres en uns quants segles o de fins a 20 a més llarg termini. Les glaceres pròximes a l’Equador, com les del nord dels Andes i l’est de l’Àfrica, amb prou feines sobreviuran a un increment d’un grau. A partir dels dos graus d’increment, la neu desapareixeria del sud dels Andes i la Patagònia, Islàndia, Escandinàvia, Nova Zelanda i les muntanyes rocoses del nord dels Estats Units. Els científics recorden que aquest tipus de variacions sobre la criosfera tindran un greu impacte social, ja que posarà en riscles reserves d’aigua i augmentarà la impredictibilitat dels monsons

«Els nivells actuals d’acidificació dels oceans són més grans que en els últims tres milions d’anys i posen en risc les aigües polars, que són les que absorbeixen CO2de manera més ràpida. Els oceans necessitaran entre 50.000 i 70.000 anys per tornar als nivells de pH normals», recalca l’informe. Amb dos graus més de temperatura, els científics calculen que l’oceà Àrtic podria perdre el seu gel diversos mesos a l’estiu. Això tindrà conseqüències sobre tot l’ecosistema. Els peixos, per exemple, es desplaçaran a la recerca d’aigües més fredes. Mentrestant, les espècies polars no tindran on migrar. 

Crida d’atenció

Notícies relacionades

Els responsables de l’informe recalquen que les actuals taxes d’escalfament global i d’augment de les concentracions de CO a l’atmosfera no tenen precedents en els últims 60 milions d’anys en la història geològica de la Terra. «Tota incertesa que tinguem hauria d’acabar per assenyalar un mal més gran, no un de menor», afegeixen. Els experts argumenten que, ja que no existeix un precedent geològic real per predir la resposta de la criosfera davant de la crisi climàtica, l’única resposta coherent és l’acció. «El risc de desencadenar una dinàmica irreversible creix amb cada dècima de grau a partir d’1,5 °C, i especialment una vegada que superem els 2 °C», assenyala el document. 

Aquesta crida d’atenció de la comunitat científica als dirigents polítics acaba amb una bretxa d’esperança. «L’informe mostra que l’objectiu de mantenir la temperatura per sota d’1,5 graus és físicament, tecnològicament i econòmicament factible i avantatjós», afirma Joeri Rogelj, de l’Imperial College de Londres, que apel·la a la necessitat d’implementar polítiques urgents. «Aquest és un tema de justícia generacional i del llegat que deixem», conclou l’informe.