SITUACIÓ LÍMIT

Deu mesos sense poder veure el seu fill al saturar-se el Punt de Trobada

Un valencià denuncia la llarga demora al centre de Gandia, agreujada per la pandèmia -«Al desembre em van posar el número 12 en la llista d'espera i en el dia d'avui segueixo igual, és un desfici»

Un niño mira atentamente la televisión.

Un niño mira atentamente la televisión. / 123RF

4
Es llegeix en minuts
P. F.

El poble valencià de la Ribera està orfe de punts de trobada familiar –espais neutrals pensats per facilitar el règim de visites dels menors en situacions de crisi o ruptures tempestuoses– i l’ubicat a Gandia s’ha convertit en la destinació de moltes parelles que han de recórrer a aquest servei, però està saturat. El tancament durant mesos d’aquest punt de trobada per la pandèmia del coronavirus ha agreujat aquesta càrrega fins al punt que un pare de Sueca fa 10 mesos que no veu el seu fill ni pot fer les reunions amb ell sota supervisió dels professionals, pas previ per recuperar el règim de visites que es va estipular en el convenir regulador de la separació matrimonial.

«És un desfici, no dormo, tinc malsons i se’m trenca el cor quan la meva mare –els avis sí que mantenen contacte amb el seu net una hora a la setmana– em diu que el nen pensa que no el vull veure. Per a un pare és brutal, gairebé 10 mesos ja sense cap contacte quan és un dret del menor i a sobre em diuen que no em faci il·lusions», relata l’afectat, que fins i tot va elevar una queixa al Síndic de Greuges davant el prolongat tancament del Punt de Trobada de Gandia. «Ni estant pres un passa tant temps sense veure el seu fill», postil·la. Segons el seu relat –Levante-EMV evita donar-ne qualsevol altre detall per garantir la protecció del menor–, la sentència dictada pel jutjat després d’una demanda de la seva exdona per quedar-se amb la custòdia del nen va determinar al desembre el pas per un punt de trobada perquè els psicòlegs valoressin la conveniència de recuperar el règim de visites estipulat anys enrere en el conveni regulador del divorci, pel qual podia estar amb el seu fill un dia entre setmana, caps de setmana alterns i la meitat de les vacances escolars. «Em van dir que al gener, una vegada passessin els Reis, començarien les visites al Punt de Trobada de Gandia, que és el més pròxim, i que si els psicòlegs apreciaven que tot era normal, en quatre mesos em tornarien els drets de custòdia.

La meva sorpresa és que, al Punt de Trobada de Gandia, quan al desembre es va fer el judici, em van posar el número 12 de la llista d’espera i a data d’avui segueixo al mateix lloc. El centre ha estat gairebé cinc mesos tancat per la pandèmia i em diuen que amb els mitjans que tenen no poden donar més visites», relata. Aquest veí de Sueca considera discriminatori haver de passar per aquesta situació quan en altres punts de trobada de la xarxa de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives no passa el mateix. De fet, relata, li han ofert la possibilitat d’acudir a Ontinyent per evitar aquesta espera. «Si visqués a Ontinyent sí que tindria l’oportunitat de veure el meu fill, però no pot ser que segons el municipi on visquis hagis de passar per això», assenyala aquest veí de Sueca, mentre adverteix que les sentències que dicten els jutges hi són per complir-se i, almenys en el seu cas, incideix, «no s’està complint».

Diversos casos

Notícies relacionades

Un pare del municipi valencià de Carlet ha presentat una demanda al jutjat perquè la seva exdona accepti que els seus dos fills se sotmetin a una prova PCR després d’haver entrat en contacte amb l’avi patern, que es troba en tractament mèdic després d’haver sigut infectat de coronavirus. Fa dues setmanes, al tenir coneixement del contagi, el progenitor dels nens va reclamar a la seva exparella, amb qui comparteix la custòdia, que els menors se sotmetessin a la prova «per evitar qualsevol risc directe i no perjudicar tercers», tot i que la dona s’hi ha negat fins ara. El demandant no va ser l’únic que va sol·licitar a la mare que els nens se sotmetessin a l’anàlisi. També l’hi van demanar la pediatra que atén els petits, representants de Salut Pública i agents de la Policia Local, segons assegura el pare, que només ha pogut contactar amb la seva exparella a través de mitjancers.

En aquestes circumstàncies, va acudir a l’escola amb la intenció d’alertar dels fets els responsables de la comunitat educativa amb l’objectiu que evitessin que, en cas d’aparèixer allà, poguessin entrar a classe per donar seguretat als seus companys i a l’equip docent. Els dos menors, de cinc i 10 anys, estan aparentment bé, tot i que el pare desconeix si han arribat o no a contagiar-se. «La mare ni tan sols m’ha permès parlar amb ells telefònicament», va lamentar ahir. Dues setmanes després d’estar amb els seus avis, se suposa que els nens ja han passat la quarantena, tot i que encara no han pogut estar amb el pare. L’advocada del progenitor ja ha presentat la demanda en un jutjat per sol·licitar mesures urgents que forcin la mare a sotmetre els dos fills a la prova de diagnòstic. «És l’única opció perquè se l’obligui».

Temes:

Fills