PROCÉS PIONER

El Clínic, primer hospital d'Espanya a operar el maluc sense hospitalitzar el pacient

La intervenció va estar precedida per una educació terapèutica del malalt i un procés d'optimització del procés mèdic

clinic / periodico

3
Es llegeix en minuts
Efe

L’Hospital Clínic de Barcelona s’ha convertit en el primer hospital d’Espanya que fa una operació de pròtesi de maluc sense necessitat d’hospitalitzar, segons ha informat aquest dilluns el centre mèdic.

L’operació, que es va fer el juliol passat i en la qual el pacient ha evolucionat sense complicacions, ha anat precedida per una educació terapèutica del malalt i l’optimització de tot el procés mèdic i quirúrgic, ja que s’ha reduït l’ús de transfusions de sang, no s’han tallat músculs ni tendons i tampoc s’han posat drenatges ni sondes, entre altres aspectes, han explicat les mateixes fonts.

La cirurgia ha anat a càrrec del doctor Jenaro Ángel Fernández-Valencia, del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia i cap de la secció de maluc, dirigit pel doctor Pere Torner.

El Clínic fa cada any unes 350 operacions de pròtesi de maluc i des de l’any 2013 treballa en protocols de recuperació ràpida d’aquests pacients. En els últims anys, aquest hospital ha aconseguit reduir a la meitat, de mitjana, l’hospitalització dels pacients als quals es col·loca una pròtesi de maluc, i s’ha passat dels set dies de l’any 2013 a 3,5 el passat 2019.

Les claus per a la disminució de nits d’hospitalització requereixen que el pacient participi en un taller previ a la intervenció, en el qual coneix l’entorn hospitalari, la seva malaltia, el procés d’ingrés, la cirurgia, la recuperació funcional (com caminar amb crosses o pujar i baixar escales) i aprèn com pot contribuir que la seva recuperació sigui millor.

Els metges i cirurgians involucrats estudien el pacient per detectar i tractar possibles anèmies, que augmentarien el risc de transfusió, i durant la cirurgia s’administra àcid tranexàmic (una substància sintètica que millora la coagulació de la sang). Actualment, només un 2% dels pacients necessita transfusió de sang, un percentatge que l’any 2013 ascendia a un 30%.

Cirurgia menys invasiva

La cirurgia també és menys invasiva, ja que, des del 2016, el Clínic treballa amb una tècnica que permet implantar la pròtesi sense tallar músculs o tendons (accés directe anterior), cosa que és clau per a una recuperació ràpida.

També es minimitza l’ús de derivats de la morfina i s’inclou una única dosi de corticoides a l’inici de l’operació, que disminueix el dolor, nàusees o vòmits i mareig al posar-se dret.

Per als especialistes d’aquest centre, «és molt important que hores després de la intervenció el pacient comenci a aixecar-se, moure’s i caminar», per millorar el control del dolor, treballar la musculatura i el retorn venós i disminuir el risc de trombosi venosa. No s’apliquen ni sonda ni drenatges perquè «no aporten avantatges en la majoria de pacients i dificulten la recuperació».

Criteri d’alta funcional

El Clínic ha desenvolupat el criteri de l’alta funcional, en la qual és l’estat del pacient el que determina quan pot tornar a casa i no el fet de complir un determinat temps d’observació. Així, els pacients operats de pròtesi de maluc són donats d’alta mitjançant uns criteris d’alta funcional per poder anar-se’n a casa com a dolor controlat, dolor llevi al caminar, poder caminar 50 metres i pujar i baixar escales, entre d’altres.

Notícies relacionades

La cirurgia sense ingrés de pròtesi de maluc ja és una realitat en altres països d’Europa, i múltiples estudis científics avalen la seva eficàcia i seguretat per al pacient, tot i que «és important una adequada selecció dels candidats, i el perfil ideal és un pacient jove sense malalties greus», han indicat les mateixes fonts.

La pròtesi total de maluc (artroplàstia total de maluc) és una operació que sol durar una hora i mitja i reemplaça l’articulació del maluc que està deteriorat, generalment per artrosi o per una seqüela de traumatisme, trastorns evolucionats de la infància com la displàsia, o l’infart del cap del fèmur, conegut com a necrosi vascular del cap femoral.