TORNADA A L'ESCOLA

Salut inicia a Barcelona i l'Hospitalet la caça del virus a les escoles

Dilluns comença el cribratge massiu amb mig milió de proves previstes en escoles catalanes

Els grups amb un positiu hauran d'anar a classe per realitzar les PCR i informar-se sobre la quarantena

Entrada en la escuela Veïnat de Salt.

Entrada en la escuela Veïnat de Salt. / DAVID APARICIO

3
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel

Abans d’entrar en matèria, un aclariment important per a les famílies: si un fill té un positiu en el seu grup bombolla de l’escola, l’endemà s’ha de tornar a classe per realitzar una PCR i rebre instruccions per part de la direcció de l’escola i de les autoritats sanitàries. Seran aquestes les que determinin l’inici de la quarantena. L’apunt s’imposa després de la detallada lectura, que convidava a certa confusió, del document que els pares han rebut per permetre realitzar aquests tests als fills. El que es busca, en definitiva, és que no es prengui la iniciativa sense abans haver passat pel filtre educatiu i de salut. Això, d’una banda. De l’altra, per mantenir a ratlla l’avanç del virus i evitar que es col·lapsin els CAPs, el Govern ha anunciat que dilluns iniciarà el cribratge massiu a les escoles del qual ja va parlar el 24 d’agost, començant per algunes de Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat. La previsió és realitzar 500.000 proves en dos mesos.

Josep Maria Argimon, secretari de Salut Pública, ha passat aquest divendres per TV-3 per aclarir conceptes i resoldre alguns dubtes que encara sobrevolen l’àmbit educatiu una setmana després de l’inici del curs 2020-2021. Ha insistit que, en el cas que un estudiant doni positiu, la resta dels seus companys han d’acudir a l’escola l’endemà. Però no per continuar la lliçó amb normalitat, sinó per descartar més casos i informar sobre el funcionament i durada del confinament, que per ara és de 14 dies, el temps estimat d’incubació del virus. No ha aclarit si hauran d’entrar a la mateixa hora i, per tant, coincidir amb la resta d’estudiants del centre, o si bé seran citats més tard. El que sembla que manarà és l’hora en què l’equip del Departament de Salut pugui desplaçar-se fins a l’escola en qüestió per realitzar els PCR. El resultat es facilitarà a través d’SMS o telefònicament.

Notícies relacionades

Sobre el cribratge, no ha avançat per quins centres es començarà, ja que encara s’està negociant. En qualsevol cas, dilluns les 400 persones contractades per exercir de gestors Covid a les escoles, juntament amb les 110 infermeres i auxiliars d’infermeria, començaran a desplegar-se pel territori per poder dur a terme aquest mig milió de tests que permetran mesurar la temperatura de la presència del virus a les escoles. En el cas que un alumne ja hagi passat la malaltia i tingui a classe un positiu, segons informa la conselleria, no serà necessari que faci quarantena ni prova. ¿Què serà d’ell al quedar-se sense grup bombolla? Segons confirmen fonts d’Educació i Salut, sempre que la confirmació d’haver passat la malaltia arribi a través d’una PCR, l’alumne podrà continuar les classes amb un altre grup estable.

 Sobre l’ús obligatori de mascareta a les aules (tots els nens més grans de 6 anys), el secretari de Salut Pública ha dit que la desescalada d’aquesta mesura serà desigual en funció de l’avanç del coronavirus al territori. A les Terres de l’Ebre, per exemple, on la incidència és molt inferior, és probable que els grups bombolla puguin fer classe abans sense la cara coberta. Sobre el tipus de mascareta que han d’utilitzar els professors –els sindicats han sigut molt crítics amb el material facilitat als docents–, va afirmar que les FFP2 no són necessàries a l’aula, i que amb la quirúrgica és suficient.