La temptació dels diners fàcils

Tres morts en quatre dies vinculats a la marihuana a Catalunya

El crim d'Argentona es va produir per una discussió motivada per una antiga plantació 'indoor' de cànnabis

La víctima va morir d'un tret de balí el 31 d'agost, poc després dels narcoassalts mortals de Flix i Lloret de Mar

zentauroepp54954863 guillem200916183334

zentauroepp54954863 guillem200916183334

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

El 28 d’agost es va trobar el cadàver d’un home en una plantació de marihuana a Flix (Ribera d’Ebre). El 29 d’agost, els bombers van localitzar un altre cos dins una casa en flames en una urbanització de Lloret de Mar (Selva). Les dues morts estan sent investigades com a narcoassalts entre bandes enfrontades pel control del negoci del cànnabis, tal com va avançar EL PERIÓDICO. Segons fonts consultades per aquest diari, el 31 d’agost es va produir la tercera mort violenta en quatre dies, si bé el vincle amb la marihuana va passar desapercebut.

Aquell dilluns cap a les cinc de la tarda, un home en va matar un altre en una zona d’horts situada entre Argentona i Mataró L’agressor i la víctima eren dos vells amics enemistats per culpa d’una antiga plantació de cànnabis. No es va tractar de cap narcoassalt, però suposa el millor exemple de com els diners fàcils d’aquesta droga sedueixen i corrompen ciutadans sense antecedents com el conserge d’una escola de 57 anys que actualment està en presó preventiva per l’homicidi del seu soci. Aquesta és la història:

El conserge de Mataró, pare de família, s’havia mudat abans de la pandèmia a un terreny amb horts que tenia a la perifèria d’Argentona. Havia construït uns mòduls i en un disposava de cuina, bany i una habitació. A més, tenia coneixements d’agricultura i bona mà per a les instal·lacions. Un vell amic del barri de Rocafonda, amb uns quants antecedents policials –algun de violent– li va proposar muntar en un dels espais del mòdul un cultiu ‘indoor’ de marihuana. Va caure en la temptació.

Fa sis mesos va clausurar la plantació i des d’aleshores les friccions amb el seu vell amic es van multiplicar. Al juny, el seu soci li va acabar clavant una pallissa. El dilluns 31 d’agost, a les cinc de la tarda, es va presentar a l’hort armat amb un martell i, segons la seva declaració, clavant cops a les parets i les finestres del mòdul i cridant «et mataré». El conserge, aterrit, va agafar una escopeta de balins i va disparar tan bon punt va aconseguir entrar a l’habitacle. L’assaltant no es va immutar pel tret, es va abalançar sobre ell i va començar a clavar-li martellades al cap. El conserge va aconseguir empènyer-lo i l’agressor va caure, es va aixecar, es va asseure al sofà i va morir.

Notícies relacionades

El conserge va rebre gairebé 40 grapes al cap. Va rebre una bona pallissa. No obstant, el mort en la baralla era l’altre. Els investigadors dels Mossos d’Esquadra van trobar un orifici minúscul al pit del mort. L’autòpsia va confirmar el més improbable: el balí havia impactat al cor i provocat una fallada en el seu organisme que el va matar al cap de pocs minuts. Després de passar a disposició judicial, el detingut va ingressar preventivament a la presó per un delicte d’homicidi. El seu advocat estudia enfocar aquesta defensa com un cas de legítima defensa. Un amic mort i un conserge sense antecedents a la presó. Un altre crim vinculat a la marihuana.  

Els tres homicidis van tenir lloc entre el 28 i el 31 agost. El primer al parc natural de Sebes (Ribera d’Ebre). El segon, en una casa de la urbanització Lloret Blau (Selva). L’últim en terrenys agrícoles del Maresme. Tres esclats de violència en punts diferents del territori català, un avís que no queden racons immunes al boom cannàbic. 

Temes:

Catalunya