El BBVA anuncia al Banc Sabadell la seva intenció de negociar una fusió
L’operació, que s’ha filtrat en un estat molt inicial, resultaria ara molt més cara per a l’entitat basca, segon banc espanyol, que quan es van trencar les converses el 2020

Tres anys i mig després de la ruptura de les negociacions per absorbir el Banc Sabadell per no voler elevar la seva oferta econòmica pel banc d’origen català, el BBVA es va veure obligat a confirmar ahir la seva intenció d’"iniciar negociacions per explorar una possible fusió entre les dues entitats". Al contrari del que sol ser habitual, l’operació ha transcendit en una fase molt inicial per una filtració al Regne Unit, on s’ubiquen els principals bancs d’inversió que assessoren aquest tipus de transaccions. De fet, el Sabadell ha assegurat que no era conscient dels plans del segon banc espanyol. L’entitat, així, es va limitar a apuntar ahir que va rebre "a les 13.43 hores del dia d’avui una proposta escrita indicativa" del BBVA per a una fusió. Els detalls de l’esmentada proposta no han transcendit i la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) no els reclama, tret que es produeixi una filtració, perquè és només un plantejament inicial.
La notícia va ser avançada pel corresponsal del mitjà britànic Sky News a la City de Londres (un dels centres financers més grans del món), que va indicar que el BBVA ha fitxat els bancs d’inversió JP Morgan i UBS com a assessors. Poc després va ser confirmada pel grup presidit per Carlos Torres Vila, que també va corroborar que "ha nomenat assessors" per a l’operació. El Sabadell, per la seva banda, va ser més breu: va informar que havia rebut la proposta escrita del seu competidor i va indicar que el seu consell d’administració "analitzarà adequadament tots els aspectes de la proposta".
No pot ser de cap altra manera: els administradors de les empreses tenen l’obligació amb els seus accionistes d’estudiar qualsevol oferta de compra que rebin. El banc convocarà ara amb rapidesa una reunió del seu consell per prendre una primera posició i, si escau, contractar també assessors. De moment, les accions del Sabadell van pujar un 3,37% fins als 1,8 euros, mentre que les del BBVA van caure un 6,65%, fins als 10,175 euros. Això prova que la primera valoració del mercat és que l’operació seria d’entrada més favorable per als accionistes del Sabadell (que amb tota probabilitat rebrien una prima respecte a la cotització borsària de l’entitat) que per als del BBVA (que probablement veurien com es redueix o desapareix l’excés de capital del banc amb què remunera els seus propietaris o fins i tot que l’entitat hagués de fer una ampliació de capital que diluís la seva participació).
Un bilió d’actius
Si l’operació finalment tirés endavant, cosa que es retardaria uns quants mesos, la suma dels bancs donaria lloc a una entitat amb una mica més d’un bilió d’euros en actius totals (abans dels ajustos propis d’aquest tipus d’operacions) i uns 626.000 milions d’actius a Espanya. El nou banc, així, podria superar per poc CaixaBank (613.457 milions d’actius totals) com a primera entitat del mercat espanyol, a més del Santander (468.807 milions al país, davant els 452.227 milions del BBVA). També retallaria posicions respecte al Santander com a primer banc espanyol (té 1,8 bilions en actius totals, davant els 801.690 milions del BBVA) i podria competir per ser el tercer d’Europa després del francès BNP Paribas i el mateix Santander. Per balanç, el Sabadell suposaria entorn del 22,7% de la nova entitat resultant.
El preu, clau
Notícies relacionadesCom en tota operació d’aquest tipus, en qualsevol cas, la qüestió clau és el preu (a més del repartiment de poder). Si se segueix el model de les negociacions del 2020 i del que és habitual en el sector bancari, s’instrumentaria mitjançant un intercanvi d’accions, amb la qual cosa és fonamental la valoració del Sabadell que proposi el BBVA. Fa tres anys, quan el banc d’origen català travessava un mal moment, el grup d’origen basc va fer una valoració considerada inacceptable pel Sabadell i les negociacions es van trencar, segons algunes fonts per una diferència del voltant de 200 milions d’euros.
Des d’aleshores, no obstant, el valor borsari del Sabadell s’ha disparat gràcies al canvi en el model de governança (el president Josep Oliu va deixar de ser executiu i el conseller delegat, Jaume Guardiola, va ser substituït per César González Bueno), la reestructuració del negoci i el vent favorable de la pujada dels tipus d’interès. Les accions del banc han pujat dels 0,302 euros previs a l’anunci de les negociacions el 2020 als 1,737 euros d’aquest dilluns, amb la qual cosa el valor borsari de l’entitat s’ha disparat entorn d’un 452%, dels 1.700 als 9.400 milions d’euros, als quals s’hauria de sumar la prima que pagaria el BBVA. El 2020, el Sabadell esperava obtenir una prima del 30%. En cas que es repetís ara, suposaria aspirar a ser valorat en 12.220 milions, davant els 2.210 milions de llavors.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Final d’un pontificat L’ala dura del conclave augura un cisma si s’elegeix un papa continuista
- Polèmica en l’enterrament del Pontífex Un cardenal acusat d’encobrir delictes de pederàstia participarà en el ritu del tancament del taüt del Papa
- Final copa del rei Plantada històrica del Madrid a la Copa: ni entrena ni assisteix a les rodes de premsa
- Les principals cases d’apostes ja tenen un candidat favorit per ser el nou Papa
- Un mosso rescata els dos ocupants d'un cotxe després de xocar contra un mur i caure a una piscina
- POLÍTICA INTERNACIONAL La mort del papa Francesc debilita el front progressista en la batalla ideològica global amb la ultradreta
- La ‘política exterior’ del pontífex argentí L’audàcia diplomàcia dels gestos del papa Francesc
- Medi ambient Experts asseguren que Catalunya necessita noves xarxes de transport d’energia malgrat el rebuig de les MAT
- Barcelonejant Collboni poda roses i Pilar Eyre tanca la nit
- GP D’ESPANYA DE MOTOGP Marc Márquez provoca el primer deliri, a Jerez, amb la seva vuitena victòria