Traslladada a Barcelona una nena mallorquina en estat crític per coronavirus

La menor, d'11 anys i amb una patologia prèvia, ha viatjat en un avió medicalitzat de l'Exèrcit de l'Aire

zentauroepp54967714 nena mallorca200917120145

zentauroepp54967714 nena mallorca200917120145

2
Es llegeix en minuts
Xavier Peris

Una nena mallorquina d’11 anys malalta de coronavirus i amb una complicació greu va ser traslladada dilluns a la matinada des de Son Espases a l’hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona en un complex operatiu en què la Guàrdia Civil va obrir pas a l’ambulància fins a la base militar de Son Sant Joan, on la menor va embarcar en una aeronau medicalitzada de l’Exèrcit de l’Aire. La nena es troba estable a l’hospital barceloní, segons confirmen fonts sanitàries.

La menor, que viu a Palma, feia dies que estava ingressada a l’hospital de Son Espases a conseqüència del coronavirus. Pateix la malaltia de Graves Basedow, relacionada amb el sistema immunitari, segons informa el SAMU 061. La seva causa es relaciona amb la presència d’anticossos estimuladors de la tiroide i és més freqüent en persones joves. A la nena se li estaven fent estudis d’immunitat. El seu estat es va complicar en els últims dies amb una infecció al miocardi, fet que va obligar a fer-li una teràpia d’oxigenació externa de la sang denominada ECMO. Aquesta tècnica es realitza a Son Espases amb adults, però no amb nens, fet que va obligar a desplaçar a Palma especialistes de la Vall d’Hebron. Una vegada realitzada es va decidir el trasllat urgent de la nena a l’hospital de Barcelona.

La pacient va ser traslladada a la base aèria de Son Sant Joan, on esperava l’avió. / DIARIO DE MALLORCA

Per a això es va posar en marxa aquest dilluns un complex operatiu en el qual la Guàrdia Civil de Trànsit va deixar expedita la ruta de l’ambulància des de Son Espases fins a la base aèria de Son Sant Joan, en el que cosa es denomina una Alerta Verda. A l’aeroport esperava un avió de la Unitat Mèdica d’Aeroevacuació (UMAER) de l’Exèrcit de l’Aire, que va ser alertada per al trasllat urgent de la menor en estat crític. Un avió C.295 va portar la nena a Barcelona, sempre connectada a l’aparell d’oxigenació externa i controlada pels especialistes mèdics de l’Exèrcit i dels hospitals de Son Espases i de la Vall d’Hebron, onze professionals en total.

Notícies relacionades

El 061 ha coordinat i dirigit altres dispositius amb la tècnica ECMO (Sistema d’Oxigenació per Membrana Extracorpòria, per la seva sigla en anglès). Al novembre es van portar a terme dos trasplantaments a l’hospital de la Vall d’Hebron, un amb un pacient de nou mesos amb una afecció cardíaca pulmonar i un altre amb una dona de 43 anys amb una patologia pulmonar greu.

El sistema d’assistència mecànica circulatòria i respiratòria extracorpòria ECMO de durada curta és una tècnica complexa per donar suport cardíac i respiratori, en substitució de la funció dels pulmons i del cor en l’oxigenació de la sang, a pacients que tenen aquests òrgans afectats greument. Permet assegurar durant dies o setmanes l’oxigenació de la sang.