mort el desembre del 2017

Rodrigo Lanza, culpable d'un delicte d'assassinat

La repetició del judici sobre la mort de Víctor Laínez en un bar de Saragossa conclou que no hi va haver defensa pròpia al no existir navalla o ganivet

GRAF6084. ZARAGOZA, 17/09/2020.- El acusado Rodrigo Lanza (dcha) y su abogado, Endika Zulueta, tras escuchar el veredicto del jurado, que le ha declarado culpable de asesinato por el crimen de los tirantes, en el que murió Víctor Laínez en diciembre de 2017 tras la agresión en un bar en el Casco Histórico de Zaragoza. EFE/Javier Belver POOL

GRAF6084. ZARAGOZA, 17/09/2020.- El acusado Rodrigo Lanza (dcha) y su abogado, Endika Zulueta, tras escuchar el veredicto del jurado, que le ha declarado culpable de asesinato por el crimen de los tirantes, en el que murió Víctor Laínez en diciembre de 2017 tras la agresión en un bar en el Casco Histórico de Zaragoza. EFE/Javier Belver POOL / Javier Belver (EFE)

2
Es llegeix en minuts
L. M. G.

El jurat ha determinat que Rodrigo Lanza va cometre un delicte d’assassinat (dol eventual) en el crim dels tirants, en el qual va morir Víctor Laínez al desembre del 2017 després de l’agressió brutal que va succeir al bar Tocadiscos, en el saragossà barri de La Magdalena. Ha rebutjat la legítima defensa perquè consideren que no hi va haver cap navalla o ganivet. Després de conèixer-se, Lanza s’ha ensorrat a la banqueta i s’ha emocionat.

Els nou membres del tribunal popular d’aquest segon judici, que s’ha repetit perquè el primer el va anul·lar el Tribunal Superior de Justícia d’Aragó (TSJA) per la falta de motivació del veredicte, han decidit que l’acusat va matar la víctima amb els agreujants de traïdoria i per motius ideològics, tal com sol·licitava la fiscal Ana Cabezas, els advocats de la família de la víctima, José Luis Mleguizo i Enrique Trebolle, i el de l’acusació popular en nom de Vox, el lletrat David Arranz. Així mateix han destacat també que no hi va haver acarnissament i que la ingesta d’alcohol va ser lleu.

Fonamental la versió de l’amo del bar

Per al veredicte de culpabilitat dels nou homes i dones seleccionats ha sigut fonamental la versió de l’amo del bar, que va declarar que l’acusat va atacar Víctor Laínez per l’esquena i sense possibilitat de defensar-se. Han donat com a provat que quan Lanza estava col·locat a sobre de Víctor Laínez donant-li cops de puny a la cara i puntades de peu al cap, se li va acostar aquest testimoni i li va cridar: «Para, para, perquè el mataràs».

Aquest veredicte difereix del de novembre en el qual es va considerar que Lanza era autor d’un delicte de lesions greus en concurs amb un homicidi imprudent que va portar a una condemna de 5 anys.

La fiscalia demana 20 anys i l’acusació particular i l’acció popular, 23

Notícies relacionades

Davant aquest veredicte, la Fiscalia ha sol·licitat que sigui condemnat a 20 anys de presó i l’acusació particular va proposar a la magistrada un càstig de 23 anys de presó a què es va unir l’acció popular.

La defensa exercida per Endika Zulueta assenyala que no pot ser condemnat per assassinat i considera que hi ha una votació errònia del jurat i, per tant, el veredicte no és vàlid. Si considera la jutge que sí que ho és, manté que no es pot aplicar l’agreujant de traïdoria ni la de motius ideològics perquè està mal formulada la pregunta de l’objecte de veredicte. «No havent-hi traïdoria no hi ha assassinat» i proposa una resolució per un delicte de lesions amb resultat de mort no volguda amb l’atenuant d’influència d’alcohol, «l’única condemna possible són dos anys», va remarcar.