Preocupació

L'OMS admet que la quarantena de 14 dies és conservadora i anima a analitzar altres opcions

L'organisme veu «alarmant» la transmissió del coronavirus a Europa

undefined54757669 varios docentes y personal administraci n hacen colas en las200906144836

undefined54757669 varios docentes y personal administraci n hacen colas en las200906144836 / Jesus Hellin

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El director regional per a Europa de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Hans Kluge, ha reconegut que la quarantena de 14 dies per possible contagi de coronavirus és una mesura «conservadora», i ha animat els països europeus a analitzar científicament noves opcions que siguin «segures».

Kluge s’ha pronunciat així en una roda de premsa, després que en els últims dies hagi sorgit el debat de la possibilitat de reduir a set dies el període de quarantena dels contactes estrets d’un cas de Covid-19, com s’ha establert a França. També a Espanya el Ministeri de Sanitat, amb el vistiplau d’algunes autonomies, estudia si convé reduir la quarantena a 10 dies o menys.

«El període de quarantena de 14 dies és una estimació conservadora del període infecciós, que, malgrat certa incertesa, cobreix el període, abans i després que apareguin els símptomes, quan les persones poden ser infeccioses», ha dit.

No obstant, i tenint en compte l’«immens» impacte individual i social que pot tenir una «petita reducció» en la durada de la quarantena, el dirigent de l’OMS ha animat els països europeus a fer un estudi científic i explorar opcions segures per reduir-la.

Si bé, el director regional per a Europa ha expressat la seva preocupació pels «alarmants índexs de contagi» que presenta el continent i, davant d’això, ha apel·lat a la «coherència regional» i l’acció coordinada contra una situació que ha qualificat de «molt seriosa».

«Les xifres del setembre haurien de servir d’alarma per tots nosaltres» a Europa, on el nombre de casos és superior als registrats al març i l’abril, ha declarat des de Copenhaguen el director per a la regió de l’OMS, Hans Kluge.

En tot el món, la pandèmia ha provocat més de 941.000 morts i gairebé 30 milions de contagis, segons l’últim recompte de l’AFP realitzat aquest dijous a partir de xifres oficials.

L’OMS va promoure un pla per intentar protegir millor el personal sanitari, exposat «a un nivell de risc sense precedents».

El personal sanitari representa entre el 2 i el 3% de la població, però segons les xifres de l’OMS concentra un 14% dels contagis per Covid-19. 

Desigualtat

La pandèmia també està agreujant de manera flagrant la bretxa entre rics i pobres. 

Dimecres, l’ONG Oxfam, després d’analitzar els acords firmats pels laboratoris que estan fabricant les cinc vacunes potencials més importants contra la Covid-19, va estimar que un grup de nacions riques que reuneix el 13% de la població mundial ja en va comprar més de la meitat d’aquestes dosis.

«L’accés a vacunes que salven vides no hauria de dependre d’on vius o de quants diners tens», va dir Robert Silverman, directiu d’Oxfam. 

Notícies relacionades

Igual discriminació es veu en l’educació. La pandèmia ha provocat el tancament d’escoles i amenaça amb esborrar els avenços aconseguits en l’última dècada, particularment en els països més pobres, va dir dimecres el Banc Mundial. 

«El capital humà és absolutament vital per al futur financer i econòmic del país, així com per al benestar social», va dir David Malpass, president del Banc Mundial.

Temes:

OMS Coronavirus