Un plafó d'experts avisa de la «perillosa» falta de preparació mundial per a una altra pandèmia

Asseguren que «si no s'aprenen les lliçons de la Covid-19, la pròxima pandèmia serà més devastadora»

El GPMB, òrgan impulsat per l'OMS, lamenta que les seves recomanacions s'han ignorat

zentauroepp54935872 a health worker collects swab sample to test for covid 19 at200915084709

zentauroepp54935872 a health worker collects swab sample to test for covid 19 at200915084709 / Rajanish Kakade

1
Es llegeix en minuts
AFP

El món no està preparat per a la pròxima pandèmia, que pot ser encara més devastadora que la de Covid-19, que ha causat més de 920.000 morts. Així ho ha advertit el Consell de Supervisió de la Preparació Global (GPMB), un òrgan independent engegat el 2018 per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i el Banc Mundial, que reconeix al seu últim informe anual que les seves recomanacions s’han ignorat.

«La pandèmia de Covid-19 està posant a prova el grau de preparació a tot el món», ha afirmat aquest plafó internacional d’experts. «Si no s’aprenen les lliçons de la Covid-19 o si no s’actua amb els mitjans i el compromís necessaris, la pròxima pandèmia –que és una certesa– encara serà més devastadora», ha dit el Consell. En el seu segon informe ‘Un món en desordre’, posa èmfasi que el món «no pot permetre’s el luxe» de tornar a estar desprevingut en cas d’una pandèmia.

«L’impacte de la Covid-19 és encara pitjor del que havíem previst i les mesures que vam recomanar l’any passat encara no s’han pres», va afirmar Gro Harlem Brundtland, copresident d’aquest Consell i excap de l’OMS.

Des del punt de vista del cost econòmic el càlcul és simple: «Es necessitaran 500 anys per gastar en prevenció els diners que el món està perdent a causa de la Covid-19». «El retorn de la inversió en la preparació per a una pandèmia és immens», afegeixen.

Crida als governs

L’informe crida una vegada més als dirigents polítics que assumeixin les seves responsabilitats, augmentin la cooperació i planifiquin el finançament de la preparació per a una pròxima pandèmia a llarg termini.

Notícies relacionades

A més, suggereix convocar una cimera internacional sota els auspicis de l’Organització de les Nacions Unides (ONU), l’OMS, el Banc Mundial i altres institucions financeres internacionals per discutir un marc mundial de preparació per a emergències i la manera de respondre-hi.

Segons Brundtland, «un finançament previsible i perenne al nivell requerit» hauria de ser un dels pilars d’aquest sistema.

Temes:

OMS Coronavirus