L'EVOLUCIÓ DE LA PANDÈMIA

L'OMS augura un augment de morts per Covid a l'octubre i el novembre

L'agència adverteix que la vacuna no suposarà el final de la pandèmia

FILE PHOTO: A logo is pictured outside a building of the World Health Organization (WHO) during an executive board meeting on update on the coronavirus outbreak, in Geneva, Switzerland, February 6, 2020. REUTERS/Denis Balibouse/File Photo

FILE PHOTO: A logo is pictured outside a building of the World Health Organization (WHO) during an executive board meeting on update on the coronavirus outbreak, in Geneva, Switzerland, February 6, 2020. REUTERS/Denis Balibouse/File Photo / Denis Balibouse (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
AFP

La pandèmia de Covid-19 serà «més dura a l’octubre i el novembre», mesos durant els quals augmentarà la mortalitat, segons ha advertit aquest dilluns el director per a Europa de l’Organització Mundial de la Salut (OMS),  Hans Kluge, en declaracions a a l’agència AFP.

«Serà més dur. A l’octubre, al novembre, la mortalitat serà més elevada», ha afirmat Kluge en una entrevista. Les seves declaracions es produeixen en un moment en què Europa registra un gran augment dels contagis tot i que de moment la mortalitat es manté estable.

Aquest augment en el nombre de morts diàries serà a causa de l’augment de casos per la represa de l’epidèmia a Europa, segons l’OMS. «Estem en un moment en què els països no volen sentir aquest tipus de males notícies, i ho entenc», va dir el cap de la seva filial europea, que no obstant va voler enviar «el missatge positiu» que la pandèmia «s’aturarà, en un moment o un altre».

La vacuna no serà el final de l’epidèmia

L’OMS Europa reuneix els seus cinquanta estats membres dilluns i dimarts per discutir la resposta a la pandèmia i acordar la seva estratègia de cinc anys. L’alt funcionari de l’ONU, amb seu a Copenhaguen, va advertir als qui creuen que el final de l’epidèmia coincidirà amb el desenvolupament d’una vacuna encara en procés. «Sempre escolto: ‘La vacuna serà el final de l’epidèmia’. ¡És clar que no!», va afirmar Kluge. «Ni tan sols sabem si la vacuna serà eficaç en tots els sectors de la població. Alguns senyals que estem rebent és que serà eficaç per a uns però no per a un altres», va dir el metge belga. «I si de sobte hem de demanar diferents vacunes, quin malson logístic ...», va advertir també Kluge.

«El final d’aquesta pandèmia serà quan, com a comunitat, hàgim après a viure amb aquesta pandèmia. I això depèn de nosaltres. És un missatge molt positiu», va dir.  El nombre de casos a Europa ha augmentat considerablement durant diverses setmanes, especialment a Espanya i França.

Notícies relacionades

Divendres, es van reportar més de 51.000 nous casos només per a aquell dia als 55 països de l’OMS a Europa, més que els pics observats l’abril, segons dades públiques de l’organització. Alhora, el nombre de morts diàries de moment es manté en el nivell observat des de principis de juny, al voltant de 400 a 500 morts vinculades a la Covid-19, segons la mateixa font.