MÓN LABORAL

Tornada al la feina sota l'amenaça d'un coronavirus a l'alça

Les empreses reobren amb noves mesures de seguretat per evitar contagis de Covid-19

Els experts apel·len al teletreball, als grups de treball estables i a més flexibilitat horària

vuelta-al-trabajo

vuelta-al-trabajo / Robert Ramos

5
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Torna setembre i amb ell les imatges de vagons de metro o tren plens de persones que es reenganxen als seus llocs de treball. La reactivació de les empreses després de la primera aturada estival de l’era post-Covid arriba amb unes dades de contagis a l’alça, que amenacen de tensar els mecanismes de prevenció de riscos laborals que les companyies han anat armant aquests últims mesos. Les patronals insisteixen que les coses s’estan fent bé, els sindicats alerten sobre els vectors de contagi que representen els oficis més precaritzats i els tècnics de prevenció adverteixen dels riscos psicosocials que s’han anat covant durant els últims mesos i que ara poden començar a esclatar. Amb efectes tan o més perillosos per a la salut de les persones que el mateix virus.

Fer balanç de l’estat actual de la pandèmia és complicat. Perquè les xifres d’ara signifiquen una cosa diferent de l’escenari de març i abril (ja que llavors només es detectaven els casos més greus). I perquè, tot i que la Covid-19 segueix a l’alça, la incidència del virus és diferent (ja que molts dels diagnòstics d’ara són lleus o asimptomàtics). Tot i així, diversos experts consultats per aquest diari coincideixen en dos punts crítics en el diagnòstic del moment. Un, que en alguns territoris ja estem davant un escenari de transmissió comunitària. I dos, que comença la segona onada. Així ho corroboren els epidemiòlegs Jesús Molina Cabrillana, Joan Caylà i Magda Campins.

La tornada als centres de treball, doncs, arrenca sota uns indicadors preocupantsL’Organització Mundial de la Salut (OMS) va apuntar, cap al maig, que la pandèmia podia donar-se per controlada quan el percentatge de positius detectats se situés per sota del 5%. En aquests moments, la taxa de positivitat a Espanya sobrepassa l’11%. La incidència de casos per cada 10.000 habitants assenyala Madrid i Catalunya com les comunitats autònomes més afectades. A Aragó, les Balears, i el País Basc més del 10% dels llits hospitalaris estan ocupats per pacients Covid-19. Aquests indicadors no només dibuixen un panorama preocupant en el present. Sinó que fan témer que, si la situació no es controla, les setmanes següents vagin costa avall. Sobretot a les portes de l’època de refredats i grip.

Diagnòstic d’un virus que segueix a l’alça

Mentre el món laboral es prepara per tornar a la seva normalitat, la comunitat científica recorda que lprioritat continua sent baixar la corba de contagis. Diversos experts consultats per aquest diari assenyalen la relaxació de les mesures de prevenció i la falta de coordinació política en la lluita contra la pandèmia com algunes de les causes principals d’aquest fenomen.

Inversió desigual en les empreses

¿Estan més ben preparades les empreses que fa sis mesos? Hi ha un cert consens entre patronal i sindicats que sí. «Per part de les empreses hi ha consciència que les coses s’han de fer bé. Perquè saben que són responsables d’un possible contagi i perquè no volen tornar a parar de nou l’activitat», diu la directora del departament jurídic de Pimec, Estrella Rincón. «Moltes de les empreses que estaven incomplint les normes de seguretat ara han posat més mesures. Però hi continua havent moltes empreses que encara no tenen prou mesures de prevenció», afirma la secretaria de política sindical d’UGT de Catalunya, Núria Gilgado.

L’extensió de mesures de prevenció en l’espai públic, com les mascaretes, han ajudat a millorar les exigències als centres de treball. «Una vegada es prenen mesures molt lògiques en la salut pública, és més incomprensible que hi hagi empreses que incompleixin aquestes normatives», diu la secretària d’acció sindical de CCOO de Catalunya, Cristina Torre.

Les fonts consultades coincideixen a assenyalar que aquesta consciència reforça comportaments ja previnguts. «Aquelles empreses que són bastant exigents en mesures de prevenció estan fent un gran esforç. I aquelles en què la prevenció és un tràmit més que complir, sí que es nota deixadesa i cert desconeixement», comenta el president de l’Associació d’Especialistes en Prevenció i Salut Laboral (Aepsal), Ismael Sánchez-Herrera.

I no totes les empreses inverteixen prou en materials homologats, a més de focalitzar en excés en la protecció individual, obviant la col·lectiva. «El tema de la ventilació és gairebé més important que portar mascareta, perquè amb la ventilació li estic traient el perill a tothom. Amb la mascareta deixo aquesta obligació a cadascuna de les persones», adverteix Sánchez-Herrera.

Un treballador utilitza gel hidroalcohòlic per desinfectar-se les mans / robert ramos (el diari)

No només és qüestió d’EPIs

En temps de pandèmia, la prevenció de riscos laborals no passa únicament per la inversió en materials. L’organització dels temps de treball i els protocols d’actuació són dos elements clau, segons coincideixen totes les fonts consultades. Joan Caylà, especialista de la Societat Espanyola d’Epidemiologia, planteja la fórmula següent per prevenir riscos. Teletreball per als qui puguin. Equips bombolla que vagin alternant setmana a setmana. I, ja dins de l’oficina un estricte compliment de les 3Ms. Mascareta, metres (de distància) i mans (sempre netes). «També és imprescindible seguir les indicacions dels metges. Si et trobes malament, no vas a la feina. Si dones positiu, quarantena», recalca l’epidemiòleg.

Notícies relacionades

La flexibilitat horària per entrar i sortir de l’oficina, minimitzant així les aglomeracions en el transport públic, és una de les fórmules que reivindiquen els sindicats. Des de la patronal Pimec posen l’accent en dividir les plantilles per grups de treball estables, a fi de detectar i rastrejar possibles contagis. Això permetria aïllar els afectats si fos necessari i minimitzar el risc d’haver de paralitzar tota l’activitat del centre de treball. Una dinàmica que, segons assenyala Rincón, fins ara ha funcionat bé; però que poden alterar la tornada a l’escola i els possibles contagis entre nens.

El virus no és només un perill físic per a la població, sinó que sota l’emergència que ha generat hi ha subjacents riscos psicosocials. Un estudi recent de CCOO i la UAB assenyala que el número d’ocupats que ha incrementat l’ús de fàrmacs s’ha multiplicat per 2,5 per combatre l’estrès, la inseguretat o altres derivades de la pandèmia. «Els factors psicosocials, que moltes vegades són els grans oblidats dins de la prevenció de riscos laborals, apareixeran aquests dies i fins que arribi Nadal. Són una cosa molt perillosa i les empreses han de vigilar-los molt de prop», afirma el president d’Aepsal.