Condicions de treball

La pandèmia dispara l'estrès laboral i el consum de tranquil·litzants entre els treballadors més precaris

Un informe de CCOO i la UAB assenyala que el nombre d'ocupats que ha incrementat l'ús de fàrmacs s'ha multiplicat per 2,5

zentauroepp52819634 supermercado rosado200408184347

zentauroepp52819634 supermercado rosado200408184347 / MIGUEL LORENZO

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La pandèmia i les seves seqüeles van des de l’aspecte físic fins al mental, i és que la crisi de la Covid ha deixat un panorama d’incertesa laboral generalitzada que s’acarnissa especialment amb aquells treballadors més precaris. La medicalització, fruit de l’estrès professional i la sobrecàrrega, s’ha disparat de manera transversal entre els treballadors, tot i que de manera especialment accentuada en aquells amb pitjors condicions de treball. El nombre de treballadors que han començat a consumir tranquil·litzants o n’han incrementat l’esmentat el consum arran de l’actual crisi s’ha multiplicat per 2,5. Així ho constata un informe elaborat per CCOO i la UAB i presentat aquest dimecres, que també reflecteix una increment de la por de perdre la feina, a no trobar-ne una de nova en cas d’estar a l’atur o de perdre poder adquisitiu en els pròxims mesos.

Notícies relacionades

La medicalització ha sigut una de les vies a què han recorregut els treballadors per minimitzar l’impacte psicosocial de la pandèmia. El 21,4% dels més de 20.000 enquestats per CCOO i UAB reconeixen prendre somnífers o tranquil·litzants, dels quals el 12% són nous consumidors i el 3,4% consumidors que n’han incrementat l’ús. Aquesta medicalització davant l’angoixa és més intensa entre els col·lectius més damnificats per la present crisi, tal com els identifica el Banc d’Espanya: les dones i els joves. El percentatge de noves medicalitzacions o de més ús arriba al 20,1%, cinc punts per sobre de la mitjana.

Un nivell gairebé idèntic que registren els treballadors que afirmen no guanyar prou per arribar a final de mes amb totes les necessitats cobertes. Hi ha professions que, per exposició, han augmentat dràsticament el consum de tranquil·litzants o somnífers, com per exemple les netejadores. Una de cada tres professionals de la neteja consumeix aquest tipus de fàrmacs. Una proporció només superada pels metges i infermers, entre els quals el 37% consumeixen aquest tipus de medicaments.