GIR EN UN LLARG PROCÉS

L'Audiència de Barcelona insta a investigar la intervenció d'Intervida

El tribunal acorda que s'imputi un ex alt càrrec de la Generalitat i a administradors proposats pel Govern

Un dels fundadors de l'entitat denuncia que la fundació es va espoliar i desmantellar deliberadament

zentauroepp6643658 intervida200908201034

zentauroepp6643658 intervida200908201034 / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

L’Audiència de Barcelona ha ordenat la imputació d’un ex alt càrrec de la Generalitat durant el Govern tripartit i de tres administradors judicials de l’oenagé Intervida proposats per l’Executiu català i que es van fer càrrec de la fundació per ordre judicial després de la seva intervenció el 2007, segons la interlocutòria a què ha tingut accés EL PERIÓDICO. Un dels cofundadors de l’entitat, Rafael Puertas, acusa el llavors director general de Dret d’Entitats Jurídiques, Santiago Ballester, dels presumptes delictes de prevaricació, amenaces i coaccions, mentre que als tres administradors judicials els atribueix falsedat documental, estafa, tràfic d’influències i apropiació indeguda, entre d’altres. Al rerefons hi ha subjacent el suposat desmantellament de l’ONG.

El juny del 2017 Puertas va presentar una denúncia davant els jutjats (abans ho havia fet a la fiscalia) per presumptes irregularitats de l’ex alt càrrec i dels administradors judicials que es van fer càrrec, després d’una querella de la fiscalia, d’Intervida, una oenagé que va arribar a ser la tercera a Espanya i que es dedicava a projectes solidaris i a l’apadrinament de nens a països desfavorits, especialment a l’Amèrica Llatina. La denúncia va recaure en el Jutjat d’Instrucció número 14 de Barcelona, que el novembre del 2019 va sobreseure provisionalment la causa perquè no s’estimava prou justificada la comissió dels delictes.

En vista d’aquest arxivament, l’advocada de Puertas, Leire López, va presentar un recurs en què al·ludia, entre altres qüestions, al fet que el jutjat havia tancat l’assumpte sense haver pres declaració al seu representat, ni als denunciats, argumentant que, al seu parer, la documentació aportada demostraria l’existència dels suposats delictes.

Tant la defensa de l’ex alt càrrec com la fiscalia es van oposar que es reobrís el cas, però ara el tribunal de la Secció Setena l’Audiència de Barcelona ha estimat de forma parcial el recurs del fundador d’Intervida i ha instat el jutjat a citar a declarar en qualitat d’investigats l’ex alt càrrec i els tres administradors judicials, amb caràcter previ, abans de valorar si continua o no amb les indagacions.

Malversació i carpetada

Tot va començar el 2017, quan un jutjat de Barcelona va admetre a tràmit una querella de la fiscalia contra els fundadors d’Intervida per malversació de fons i va decidir intervenir l’oenagé. Com aquest presumpte delicte afectava entitats de l’oenagé en altres països, la causa va acabar a l’Audiència nacional, on el llavors jutge Baltasar Garzón va ordenar el bloqueig dels comptes, va demanar a la Generalitat que nomenés administradors judicials i tallés el traspàs de fons als projectes solidaris. D’aquesta forma, les entitats que depenien d’Intervida es van anar quedant sense diners i es van paralitzar projectes

Notícies relacionades

Al cap de cinc anys, la mateixa Audiència Nacional va arxivar el procés contra els fundadors de l’oenagé al no haver quedat acreditada una «finalitat defraudatòria o lucrativa en benefici propi o de tercer» pel fet de dedicar recursos a inversions immobiliàries i a la borsa, ja que els guanys es destinaven a projectes socials i solidaris.

Puertas afirma que els administradors judicials no van fer res per salvar la fundació i que quan va intentar tornar a Intervida, quan va quedar exculpat, els representants de la Direcció General d’Entitats Jurídiques l’hi van impedir. La seva denúncia relata que «els administradors proposats per la Generalitat van vulnerar de manera interessada i malintencionada les funcions i objectius establerts pel jutjat», posant les entitats vinculades a l’oenagé «al servei dels seus propis interessos i/o dels alts càrrecs» del Govern català que els van elegir. Segons la seva opinió, la van espoliar i van desmantellar. 

Temes:

Oenagés