CORRUPCIÓ POLICIAL

Detinguts tres Mossos per traficar amb marihuana

En l'operació de la Divisió d'Afers Interns d'aquest cos policial han caigut també el traficant que els havia corromput i la seva parella

Eren dos agents i un cap de Santa Coloma de Farners que simulaven destruir les plantes de cànnabis i les posaven de nou en circulació

zentauroepp54759512 mossos200903181550

zentauroepp54759512 mossos200903181550 / David Aparicio

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Són dos agents i un cap adscrits a la Unitat d’Investigació de la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Santa Coloma de Farners. Feia temps que els havien enviat allà i la seva tasca consistia a perseguir el tràfic de drogues. Per la seva mà passava tota la mercaderia que intervenien en la seva demarcació. En una comarca com la de la Selva, és molta marihuana. Durant anys, els policies, ben valorats pel seu entorn, han portat a terme operacions de pes i han intervingut plantacions de cànnabis importants. Al final, segons la Divisió d’Afers Interns (DAI) –Mossos que supervisen el treball dels seus companys–, els tres investigadors van sucumbir a la temptació dels diners fàcils i es van corrompre. Ha ocorregut de la mateixa manera que avisava l’informe ‘El mercat de la marihuana a Catalunya’, ara que les organitzacions criminals que produeixen i exporten cànnabis s’han fet fortes i volen expandir-se infiltrant-se en les estructures públiques, com la policia. Un risc enorme per a la «pau social», com va advertir el comissari en cap, Eduard Sallent.

Després de més d’un any de seguiments, la DAI ha arrestat aquest divendres a primera hora cinc persones. Els tres policies corruptes, el traficant amb qui negociaven i la seva parella. Cinc registres a cinc cases –el traficant tenia dues propietats– que han acabat al migdia. Està previst que tots passin a disposició judicial en les pròximes hores per declarar davant un jutjat 1 de Santa Coloma que ha aixecat el secret de sumari.

Els tres agents dels Mossos eren els responsables de baixar la marihuana intervinguda al magatzem, de redactar els atestats i de destruir-la. Com que tot el procés estava sota el seu control, sovint fingien que la destruïen, falsificaven els atestats i la posaven de nou en circulació entregant-la al traficant, també arrestat. Segons fonts policials, la relació no s’acabava aquí, perquè aquests policies també cobraven un sobresou a canvi de no intervenir segons quines plantacions. A la comarca de la Selva i sobretot en les urbanitzacions més pròximes a Santa Coloma de Farners, els cultius ‘indoor’ de marihuana han crescut exponencialment en els últims anys, segons constaten les lectures d’electricitat que pren la companyia Endesa, que reconeix quan el frau elèctric –la meitat d’aquestes vivers es connecten il·legalment a la xarxa– amaga una plantació interior.

Les detencions dels policies suposen un nou i perillós avís de les conseqüències nefastes que amaga el ‘boom’ de la marihuana a Catalunya. «El crim organitzat està creixent, està penetrant amb força dins de la societat i s’estan fent molts diners. Si no s’actua aviat serà inviable solucionar-ho. Ja ha passat en altres països», avisen fonts policials. 

La policia catalana va activar el Pla d’Acció Marihuana el 2018. Dins d’aquest pla, la Comissaria General d’Investigació Criminal (CGIC) va encarregar a l’Àrea Central d’Anàlisi de la Criminalitat (ACAC) l’informe ‘El Mercat de la marihuana a Catalunya’. Les conclusions de l’estudi, avançades per EL PERIÓDICO el juliol passat, prediuen un escenari preocupant. No només per la violència que pot esclatar entre bandes rivals, com les dues morts violentes de la setmana passada a Flix (Ribera d’Ebre) i Lloret de Mar (la Selva), sinó perquè la dimensió d’algunes d’aquestes estructures criminals –la majoria d’origen estranger– que han niat a Catalunya per produir i exportar marihuana a la resta del continent poden intentar corrompre els poders públics per continuar creixent, com ha quedat demostrat aquest divendres amb els tres agents de Santa Coloma. 

Notícies relacionades

Espanya és el primer país productor i exportador de cànnabis d’Europa. La demanda de la resta del continent ha convertit la costa del llevant de la península en un terreny infestat de plantacions clandestines ‘indoor’ i, donada la seva proximitat amb la frontera francesa i la capitalitat de Barcelona –que atrau inversions estrangeres–, Catalunya és la comunitat autònoma espanyola que més produeix i exporta. El ‘boom’ ha provocat que organitzacions estrangeres hagin optat els últims anys per instal·lar-se aquí. «Com que hi ha molt benefici econòmic i cada cop hi ha més delinqüents, el risc entre bandes creix», remarcaven fa poques setmanes fonts de la CGIC a aquest diari. Els assaltament a narcos –una organització n’ataca una altra per quedar-se amb la seva mercaderia en la majoria de casos– com va succeir en els homicidis de Flix i Lloret de Mar de la setmana passada. També augmenta, com detalla l’informe de l’ACAC, el risc que aquestes màfiesi intentin infiltrar-se als mecanismes de poder, és a dir, corrompre institucions com les polítiques o les policials per protegir i expandir els seus negocis. Com ha passat a Santa Coloma. 

Un terç del centenar de màfies que els Mossos van desarticular el 2019 es dedicaven a la marihuana. El 2019, els Mossos van eliminar 221.291 plantes, van desmuntar 368 plantacions, van arrestar 2.729 persones i van desarticular 34 màfies. És una xifra superior a la d’anys anteriors que va confirmar la tendència a l’alça d’aquest fenomen.