AGLOMERACIONS ALS CARRERS

Festes amb aglomeracions i sense mascareta a Vilafranca del Penedès

L'alcalde de la localitat, Pere Regull, admet que la salut de tothom «s'ha posat en risc» amb els balls de celebració d'una festa major que l'ajuntament havia suspès

festa major de vilafranca del penedes sin distancias covid-19 / periodico

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Centenars de joves s’han concentrat aquest dissabte a Vilafranca del Penedès per celebrar la festa major pel seu compte, protagonitzant aglomeracions sense mascareta ni distàncies de seguretat en carrers molt estrets del centre de la població, en unes imatges que han escandalitzat a les xarxes socials.

Els participants han recreat balls típics de la festa, que aquest diumenge hagués viscut el seu dia gran, sant Fèlix, en la coneguda com ‘la més típica’ de les festes majors de Catalunya. La festa l’organitzen cada any diverses persones del poble, els anomenats administradors, que programen els actes i s’encarreguen de recaptar fons per finançar-les. 

L’Ajuntament de Vilafranca havia cancel·lat aquest any els actes massius i sota el lema ‘La irrepetible’ mantenia actes en petit format retransmesos per la televisió local Penedès TV i per internet.

Algunes entitats, sobretot relacionades amb els balls que desfilen cada any i que mantenen grups joves, han decidit no fer cas de la suspensió i celebrar-los ignorant les restriccions vigents per aturar el contagi de Covid-19. Les celebracions dels balls han tingut lloc a la mateixa plaça de la Vila, on hi ha l’ajuntament, i als carrers adjacents, com casa any.

L’alcalde de la localitat, Pere Regull (PDeCAT), ha lamentat les aglomeracions que s’han format: «Entenc els sentiments de tothom, però no podem permetre aglomeracions que posin la salut de tothom en risc». «La salut de tothom és una prioritat, i aquest matí [per aquest dissabte] s’ha posat en risc», ha afirmat en un vídeo a Twitter.

L’alcalde ha cridat a la responsabilitat «perquè aquests fets no es tornin a repetir», cosa que garantiran adoptant les mesures necessàries, ha destacat.

«Disfruteu dels actes programats pels administradors de la festa major» –ha dit-, sense posar en risc la salut i respectant les víctimes del coronavirus i la feina dels sanitaris.

El consistori de la localitat ja havia fet públic a primera hora de la tarda un comunicat en què mostrava la seva «disconformitat» amb els fets. La nota cridava a la responsabilitat i demanava que es complissin les mesures de seguretat per la Covid-19.  

«Davant les imatges d’actes multitudinaris que han tingut lloc avui [per aquest dissabte] als carrers de Vilafranca del Penedès, l’ajuntament vol mostrar la seva disconformitat amb la celebració d’aquests actes festius i fa una crida a la responsabilitat de tothom per evitar qualsevol situació que vagi en contra de totes les mesures de prevenció de la Covid-19», sosté l’ajuntament que dirigeix Pere Regull, del PDeCAT.

«Aquest any, vivim uns dies de festa major molt diferents. La festa major ha sigut suspesa, però el sentiment de festa hi és. Tot i així, és importantíssim que actuem amb encert i responsabilitat davant la crisi sanitària que estem vivint», assegura la nota oficial.

La irrepetible

La festa major aquest any es presentava com ‘La irrepetible’ i demanava als veïns adaptar-se a un format inèdit en una població que tradicionalment viu intensament la festa per als locals i els seus convidats, amb la majoria dels comerços de vacances. «La setmana més atípica que ha viscut mai Vilafranca del Penedès. Una setmana sense actes al carrer, sense processons i sense castells, però que vol mantenir viva la tradició. Una tradició que es podrà seguir a través de Penedès Televisió, que és el punt de trobada de tothom que vulgui participar d’aquesta programació cultural», assenyala el consistori a la web municipal.

Aquest any, no hi havia ni la tradicional trobada castellera de la diada de Sant Fèlix, a la població, la cita castellera del calendari anual perquè totes les colles han suspès la temporada. Tampoc actuen els Falcons, un grup que cada any anima la festa amb les seves acrobàcies.

La setmana passada van tenir lloc cribratges massius entre la població davant el risc d’un brot i la imminent arribada de temporers per a la verema.

Notícies relacionades

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha cridat al seny, tot i que sense condemnar explícitament els fets.

I el vicepresident Pere Aragonès també ha demanat a les autoritats locals «tot el compromís per evitar focus innecessaris de contagi».