sense rastre

Astúries es mobilitza per trobar Santiaguín, l'os atropellat i malferit

Els guardes destaquen la «sorprenent fortalesa» de l'animal, que ha fugit muntanya amunt amb la part dreta del cos molt danyada

zentauroepp54551245 oso200819121034

zentauroepp54551245 oso200819121034

1
Es llegeix en minuts
Inés Gago

Sense rastre de Santiaguín. De l’os atropellat dissabte a la nit a la carretera AS-227, que uneix les localitats asturianes de Pola de Somiedo amb Belmonte, no s’ha trobat fins aquest dimecres cap pista: ni branques trencades per seguir el seu pas, ni petjades a les muntanyes del voltant, ni cap rastre que els guardes de la zona puguin seguir per trobar-lo. El dispositiu per a la seva recerca s’ha ampliat aquest dimecres, ja que les probabilitats que sobrevisqui disminueixen amb el pas dels dies. Tot i que els guardes estan sorpresos per «la fortalesa» del plantígrad.

La recerca, amb un gran dispositiu, va començar diumenge. Un equip de set persones –entre guardes, guàrdies civils, veterinaris i tècnics de la Conselleria de Medi Rural– va posar tots els seus esforços a trobar l’os Santiaguín per fer-li una valoració dels danys. Durant la matinada de dissabte a diumenge havia fugit a la zona pròxima al riu Somiedo, quan escapava de l’atrafegament de cotxes, grues i persones. Aquella mateixa nit la foscor i la falta de mitjans van complicar la recerca, que es va ajornar a l’endemà.

Diumenge ja hi havia més preparació: sensors tèrmics per traçar el seu recorregut, un esquer fet amb mel i una mena de trampa amb un sistema intel·ligent i un gos per seguir rastres. No obstant, no hi va haver sort: van aconseguir acostar-se dues vegades, però l’animal, ferit al costat dret, s’anava movent.

Notícies relacionades

Dilluns va ser més dur: la nit els va fer perdre el rastre i no van aconseguir trobar-ho. Segons els guardes de la zona, l’animal està fugint a zones altes, cosa que no és habitual ja que tendeixen a recuperar-se en llocs pròxims al riu. No obstant, això no redueix les possibilitats que estigui ferit: després de veure el vídeo que està circulant per xarxes intueixen que té fracturat tot el costat dret. Les possibilitats de sobreviure en la naturalesa disminueixen i el risc d’infecció augmenta.

Aquest dimecres el dispositiu tindrà més mitjans. Els guardes, preocupats, no cessen en el seu afany. De moment creuen que és viu, però també saben que existeixen possibilitats de trobar-lo molt ferit i que no es pugui fer res per salvar l’animal, d’uns 150 quilos. No obstant, durant tota la setmana estaran atents i mantenen l’esperança. «És sorprenent la fortalesa d’aquest animal», reconeix Juan Díaz, guarda de la Patrulla Os.