NOU CAS

França denuncia la mort a trets d'un os al Pirineu

L'animal va ser abatut a Ariège, al departament d'Occitània

oso muerto car 1200

oso muerto car 1200

1
Es llegeix en minuts
Efe

La ministra francesa de Transició Ecològica, Élisabeth Borne, ha denunciat a les xarxes socials la troballa a Ariège, Pirineu francesos, del cadàver d’un os abatut a trets, i va anunciar que l’Estat interposarà una denúncia.

«L’os és una espècie protegida, aquest acte és il·legal i profundament condemnable. El delegat del Govern s’ha desplaçat fins al lloc. L’Estat interposarà una denúncia», va indicar Borne en un missatge a Twitter, acompanyat d’una foto de l’animal mort.

L’associació Pays de l’Ours-Adet, que lluita per la tornada i la preservació dels ossos al Pirineu, també ha denunciat el crim a les xarxes, on va indicar que acudirà igualment a la justícia. «Ningú té dret de vida o mort sobre la població d’ossos. Renunciar a reemplaçar aquest os seria donar raó als caçadors furtius», va escriure l’associació a Facebook.

Per reforçar la presència de l’espècie al Pirineu, pràcticament extinta a finals dels anys 1980, les autoritats van iniciar un treball de reinserció als dos costats de la frontera amb l’acceptació del govern espanyol, francès i andorrà. En el dia d’avui compta amb uns 50 exemplars.

Problemes amb els ramaders

Però la presència dels ossos s’ha convertit en un polèmic motiu de discussió entre els països, especialment amb ramaders i pastors que denuncien, també del costat espanyol, una incidència sovint fatal en els seus ramats.

D’altra banda, els defensors de la introducció de l’os diuen que la cohabitació és possible.

Notícies relacionades

El crim es coneix més dos mesos després de la mort a la Vall d’Aran de l’os Cachou, de cinc anys, fill de Balou, introduït el 2006, i sobre el qual reposaven expectatives de millora de les condicions genètiques i demogràfiques de la població pirinenca de plantígrads, segons les organitzacions ecologistes.

Diverses organitzacions van reclamar una necròpsia de l’animal però el Jutjat que porta el cas ha decretat el secret de sumari. 

Temes:

Óssos Pirineus