estudi científic

Trobat un aminoàcid que alleuja la ressaca

Investigadors finlandesos demostren que l'L-cisteïna, present a molts aliments rics en proteïnes, contraresta els efectes tòxics de l'alcohol

vodka

vodka / Mads Claus Rasmussen (AP)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Investigadors de dues universitats finlandeses han trobat un aminoàcid que ajuda a alleujar els efectes negatius de la ressaca associats al consum excessiu d’alcohol, com el mal de cap, les nàusees i l’ansietat, segons publiquen aquest dimarts mitjans locals. 

L’estudi científic, elaborat per investigadors de la Universitat de Hèlsinki i la Universitat de Finlàndia Oriental, va ser publicat a la revista especialitzada ‘Alcohol and Alcoholism’, editada per la Universitat d’Oxford. 

Combat l’acetaldehid, metabòlit de l’alcohol

Segons els resultats de la investigació, l’L-cisteïna, un aminoàcid present a molts aliments rics en proteïnes, ajuda a contrarestar els efectes tòxics de l’acetaldehid, el metabòlit de l’alcohol causant tant de la sensació d’embriaguesa com dels posteriors símptomes de la ressaca. 

«Sabíem per endavant que l’L-cisteïna reacciona amb l’acetaldehid i forma metabòlits que són inofensius per al cos. Ara tenim evidència que és un simple aminoàcid que normalment es troba al cos humà», va assenyalar el professor Peter Eriksson al diari ‘Helsingin Sanomat’. 

Una trentena de voluntaris

Per realitzar l’estudi, informa Efe, una trentena de voluntaris van consumir en tres ocasions diferents combinats de vodka amb suc de baies, amb un contingut d’alcohol equivalent a 1,5 grams per cada quilo de pes. 

Alhora, els investigadors van separar els voluntaris en tres grups, als quals van administrar píndoles de 600 mil·ligrams d’L-cisteïna, de 1.200 mil·ligrams o de placebo, per l’endemà mesurar els seus nivells d’alcoholèmia i acetaldehid. 

L’experiment no va sortir del tot bé

Segons van reconèixer els científics, l’experiment, realitzat en un hotel de Hèlsinki, no va sortir tot el bé que esperaven, ja que alguns voluntaris es van començar a sentir malament abans de beure’s tot l’alcohol i van haver d’abandonar la prova. 

D’altres, més acostumats a la ingesta d’alcohol, també van haver de ser descartats perquè després de consumir la seva ració corresponent, en lloc d’anar-se’n a dormir a la seva habitació, van seguir bevent al bar de l’hotel, per la qual cosa van ser descartats

19 persones van completar les proves

Notícies relacionades

A més, els investigadors no van poder utilitzar les dades de les dones participants, ja que les fluctuacions hormonals en el cicle menstrual van afectar l’equilibri d’acetaldehid i aminoàcids, per la qual cosa finalment només 19 persones van completar l’experiment

No obstant, els resultats van ser concloents, segons els autors de l’estudi, i van constatar que tots els participants tenien menys símptomes de ressaca com més quantitat d’L-cisteïna havien ingerit.