estudi científic
Trobat un aminoàcid que alleuja la ressaca
Investigadors finlandesos demostren que l'L-cisteïna, present a molts aliments rics en proteïnes, contraresta els efectes tòxics de l'alcohol
vodka /
Investigadors de dues universitats finlandeses han trobat un aminoàcid que ajuda a alleujar els efectes negatius de la ressaca associats al consum excessiu d’alcohol, com el mal de cap, les nàusees i l’ansietat, segons publiquen aquest dimarts mitjans locals.
L’estudi científic, elaborat per investigadors de la Universitat de Hèlsinki i la Universitat de Finlàndia Oriental, va ser publicat a la revista especialitzada ‘Alcohol and Alcoholism’, editada per la Universitat d’Oxford.
Combat l’acetaldehid, metabòlit de l’alcohol
Segons els resultats de la investigació, l’L-cisteïna, un aminoàcid present a molts aliments rics en proteïnes, ajuda a contrarestar els efectes tòxics de l’acetaldehid, el metabòlit de l’alcohol causant tant de la sensació d’embriaguesa com dels posteriors símptomes de la ressaca.
«Sabíem per endavant que l’L-cisteïna reacciona amb l’acetaldehid i forma metabòlits que són inofensius per al cos. Ara tenim evidència que és un simple aminoàcid que normalment es troba al cos humà», va assenyalar el professor Peter Eriksson al diari ‘Helsingin Sanomat’.
Una trentena de voluntaris
Per realitzar l’estudi, informa Efe, una trentena de voluntaris van consumir en tres ocasions diferents combinats de vodka amb suc de baies, amb un contingut d’alcohol equivalent a 1,5 grams per cada quilo de pes.
Alhora, els investigadors van separar els voluntaris en tres grups, als quals van administrar píndoles de 600 mil·ligrams d’L-cisteïna, de 1.200 mil·ligrams o de placebo, per l’endemà mesurar els seus nivells d’alcoholèmia i acetaldehid.
L’experiment no va sortir del tot bé
Segons van reconèixer els científics, l’experiment, realitzat en un hotel de Hèlsinki, no va sortir tot el bé que esperaven, ja que alguns voluntaris es van començar a sentir malament abans de beure’s tot l’alcohol i van haver d’abandonar la prova.
D’altres, més acostumats a la ingesta d’alcohol, també van haver de ser descartats perquè després de consumir la seva ració corresponent, en lloc d’anar-se’n a dormir a la seva habitació, van seguir bevent al bar de l’hotel, per la qual cosa van ser descartats.
19 persones van completar les proves
Notícies relacionadesA més, els investigadors no van poder utilitzar les dades de les dones participants, ja que les fluctuacions hormonals en el cicle menstrual van afectar l’equilibri d’acetaldehid i aminoàcids, per la qual cosa finalment només 19 persones van completar l’experiment.
No obstant, els resultats van ser concloents, segons els autors de l’estudi, i van constatar que tots els participants tenien menys símptomes de ressaca com més quantitat d’L-cisteïna havien ingerit.
- Procés a Tailàndia La pena de mort s’allunya del cas Daniel Sancho
- El laberint català Així estan les enquestes de les eleccions a Catalunya
- Terratrèmol hores abans de l’inici de la campanya catalana Sánchez anul·la la seva agenda i es planteja renunciar després de la investigació a la seva dona
- BCN expandirà el bus a demanda durant els pròxims tres anys
- A tot Espanya Sanitat no pot cobrir 473 destinacions per a MIR