coronavirus

Euskadi declara l'emergència sanitària davant la Covid

Les mesures concretes que s'adoptaran es decidiran i anunciaran aquest dimarts

zentauroepp54295778 una pareja contempla las vistas de la playa de la concha en 200817113921

zentauroepp54295778 una pareja contempla las vistas de la playa de la concha en 200817113921 / Europa Press

1
Es llegeix en minuts
Agencias

El Govern Basc ha declarat aquest dilluns l’emergència sanitària, que permetrà al ‘lehendakari’, Iñigo Urkullu, assumir el «comandament únic» en la crisi del coronavirus i adoptar mesures addicionals a les acordades divendres passat pel Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes.

El Butlletí Oficial del País Basc d’aquest dilluns ha publicat la triple normativa que declara la situació d’emergència sanitària al País Basc, tot i que les mesures concretes que s’adoptaran es decidiran i anunciaran aquest dimarts després d’una reunió.

Notícies relacionades

La primera de les tres normes estableix que la consellera de Salut sol·licita a la de Seguretat que s’activi el Pla de Protecció Civil d’Euskadi (LABI); amb la segona aquesta l’activa formalment i amb la tercera el ‘lehendakari’ en funcions «avoca per a si» la direcció del pla i amb això podrà adoptar mesures addicionals a les que es posaran en marxa a tot Espanya.

Al declarar la situació d’emergència sanitària, el ‘lehendakari’ pot restringir l’accés a determinades zones –de moment es descarta un confinament general– i limitar o condicionar l’ús de serveis públics i privats o el consum de béns, d’acord a la Llei Basca de Gestió d’Emergències.