previsió meteorològica

La DANA arriba a diverses comarques de Catalunya amb fortes pluges i tempestes

Les intenses precipitacions al centre i sud de la Península deixen calamarsa a Ciudad Real i part d'Andalusia

La Generalitat activa la prealerta de l'Inuncat pel risc de ruixats a la Segarra i el Solsonès aquest dimecres a la tarda

zentauroepp54458431 graf1180  a coru a  12 08 2020  dos personas se hacen una fo200812164418

zentauroepp54458431 graf1180 a coru a 12 08 2020 dos personas se hacen una fo200812164418 / Cabalar

8
Es llegeix en minuts
El Periódico

La intensa pluja que va caure aquest dimarts al centre de la Península, amb fins a 30 litres per metre quadrat i fortes ratxes, s’ha transformat en calamarsa en algunes zones de Castella-la Manxa, com és el cas de Ciudad Real, on els veïns han recollit projectils d’entre 4 i 7 centímetres, com una pilota de golf.

Madrid, Castella-la Manxa i Astúries mantenen respectives alertes taronges per risc important, i vuit comunitats més estan en nivell lleugerament inferior, en groc, així mateix, per tempestes i fortes pluges, a més de calamarsa i ratxes ocasionals de vent, de fins a 80 quilòmetres per hora, a la qual cosa s’afegeixen quatre regions on persisteixen els avisos per calor.

També a Andalusia un aiguat acompanyat de calamarsa ha provocat aquest dimarts inundacions en carrers de localitats de la Sierra Sur sevillana, sobretot a Estepa, on s’han produït una trentena d’incidències, en una comarca en la qual hi ha diversos talls de llum i una carretera tallada.

Xàfecs i tempestes localment fortes

L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet)preveu per a aquest dimecres xàfecs i tempestes localment forts al nord de Galícia i al Cantàbric occidental, així comtemperatures altes a Mallorca.

El cel estarà ennuvolat o cobert al nord-oest peninsular amb xàfecs i tempestes abundants, que poden ser intenses al nord de la comunitat gallega i a l’àrea cantàbrica occidental. 

A la resta del terç nord peninsular i en els sistemes Central i Ibèric, ennuvolat amb xàfecs i tempestes que, al final del dia, tendiran a remetre al sud de Galícia i a l’altiplà nord, i s’intensificaran al Pirineu, on poden ser intenses a les zones més septentrionals.

De forma dispersa i poc probable, no es descarten en altres zones de la meitat nord, llevat del litoral mediterrani. A Melilla i a l’àrea mediterrània oriental, hi haurà intervals ennuvolats.

A lameitat sud peninsular i a l’Estret, predominarà el cel poc ennuvolat. A les Canàries, intervals ennuvolats al nord de les illes i poc ennuvolat en el resto.

Posibilidad de bancs de boira matinals a l’interior de l’extrem nord i, de forma aïllada, en punts de l’àrea mediterrània.

Temperatures en descens en general a la Península, notable al nord-oest peninsular. Els valors tèrmics augmentaran a València i a les Balears. Pocs canvis a les Canàries. Tot i que a Mallorca s’arribaran a valors alts, es recuperaran en general els valors normals.

Vent del nord que girarà a oest, amb intervals de fort, al litoral cantàbric. Intervals d’alisi fort a les Canàries i de ponent fort a l’Estret. Vent del nord a Galícia, del sud al litoral sud-est peninsular, de ponent a Alborán, de component est i variable a les Balears i la resta del litoral mediterrani i de sud rolant a oest al vessant atlàntic.

Predicció per comunitats autònomes:

Catalunya:

El Meteocat ha emès una alerta de perill màxim de sis sobre sis per xàfecs acompanyats de fenòmens de temporal violent a la Segarra, el Solsonès i les comarques pròximes. Protecció Civil ha afegit que caurà calamarsa, ratxes fortes de vent i tornados. Els xàfecs apareixeran en molts punts de la serralada pirinenca amb intensitat feble i moderada, puntualment forta, acompanyats de tempesta i calamarsa.

 

A més, la Generalitat ha activat el pla Inuncat en fase de prealerta pel risc de fortes precipitacions.

 

Galícia

Cel ennuvolat o cobert obrint-se clarianes a la tarda a l’oest, amb pluges i xàfecs acompanyats de tempestes que, a primeres hores del matí, poden ser fortes i fins i tot molt fortes en zones de la Corunya i Lugo, i que remeteran durant la tarda. Les pluges seran menys probables i intenses al litoral de Pontevedra. Temperatures en descens, que serà notable en les màximes a l’interior. Vents de component nord, nord-oest i temporalment del sud a Lugo, fluixos a l’interior i més intensos al litoral, sobretot al sud de Fisterra. També hi pot haver ratxes fortes o molt fortes en zones de tempestes.

Astúries

Cel ennuvolat o cobert amb pluges i xàfecs, freqüentment acompanyats de tempestes, que a l’oest de la província poden ser fortes i fins i tot molt fortes al matí. Temperatures mínimes en lleuger descens, i màximes en descens a l’interior i sense canvis al litoral. Vent de l’oest, que serà de moderat a fort a la tarda al litoral.

Cantàbria

Ennuvolat o cobert de matinada amb xàfecs ocasionalment tempestuosos amb tendència a obrir-se clarianes i a cessar les precipitacions al matí. Augment gradual de la nuvolositat durant la segona meitat del dia fins a quedar ennuvolat o cobert amb xàfecs acompanyats de tempestes puntualment forts i amb calamarsa. Temperatures mínimes sense canvis i màximes en descens, més acusat com més cap al sud. Vent fluix variable amb predomini del component sud augmentant al final del dia al litoral component oest, amb probables ratxes molt fortes en zones especialment exposades.

País Basc

Ennuvolat o cobert disminuint temporalment la nuvolositat al matí. Pluges i xàfecs, ocasionalment tempestuosos i eventualment acompanyats de calamarsa, més freqüents i intensos de matinada i durant la segona meitat del dia. No es descarten boires o bancs de boira matinals a l’interior. Temperatures mínimes amb pocs canvis i màximes en descens, puntualment notable a Àlaba, llevat del litoral, on es mantindran amb canvis lleugers. Vent fluix variable amb predomini de la component sud tendint a component oest i augmentant d’intensitat al litoral.

Castella i Lleó

Intervals ennuvolats o ennuvolat, augmentant per nuvolositat d’evolució. Xàfecs i tempestes, més probables, de matinada al nord-est i després a la tarda a tota la comunitat, i que al nord i est poden ser forts i amb calamarsa. Temperatures en descens, lleuger en les mínimes i localment notable en les màximes al nord-oest. Migjorns a l’oest, amb ratxes fortes en zones de tempesta.

Navarra

Ennuvolat o cobert amb xàfecs tempestuosos de matinada disminuint temporalment al matí a poc ennuvolat o amb intervals ennuvolats. Augment a la tarda de la nuvolositat d’evolució fins a quedar ennuvolat, eventualment cobert, amb xàfecs tempestuosos puntualment forts i ocasionalment acompanyats de calamarsa, sobretot en la meitat oriental. Temperatures en descens, llevat de les mínimes al vessant cantàbric i les màximes a la Ribera Baixa on es mantindran amb pocs canvis. Vent fluix del sud-est, més intens en el terç nord durant la primera meitat del dia, amb tendència a variable al final de la jornada.

La Rioja

Ennuvolat augmentant per nuvolositat d’evolució amb xàfecs i tempestes, més probables en les primeres hores de la matinada i, a la tarda, localment forts i amb calamarsa. Temperatures en descens, localment notable en les màximes. Migjorns a la serra i variables fixant-se al sud-est a la Ribera, amb ratxes fortes en zones de tempesta.

Aragó

Intervals ennuvolats, obrint-se clarianes durant el matí i tornant a augmentar a ennuvolat a partir de migdia. En la meitat occidental a primeres hores del dia, xàfecs i tempestes dispersos. A la tarda, xàfecs generalitzats. En el terç nord i zones orientals de la Ribera de l’Ebre i Baix Aragó, els xàfecs s’espera que vagin acompanyats de tempesta i que siguin localment forts. Temperatures en descens. A la meitat nord, vent del sud-est fluix i a la resta, variable fluix amb predomini de component sud.

Extremadura

Intervals ennuvolats amb nuvolositat d’evolució i probabilitat de xàfecs amb tempesta a la meitat nord. Temperatures en descens, lleuger en general. Vents del sud-oest a l’oest.

Comunitat de Madrid

Intervals ennuvolats amb núvols d’evolució, més abundants a la serra, tendint a poc ennuvolat al final de la tarda. Xàfecs i tempestes a la serra al matí, que a la tarda es poden estendre de forma dispersa a la resta de la comunitat, i seran més freqüents a l’extrem sud-oest. Temperatures amb canvis lleugers o amb descensos locals. Vents fluixos variables, amb predomini de direcció sud-oest en les hores centrals.

Castella-la Manxa

Intervals ennuvolats amb núvols d’evolució, més abundants a les zones de muntanya de Guadalajara, i disminuirà a poc ennuvolat de sud a nord a la tarda. Xàfecs i tempestes de matinada a les zones de muntanya de Guadalajara i Conca, que no es descarten a la resta de la meitat nord durant les hores centrals, i que remeteran després. Temperatures en descens, més acusat en les màximes de la meitat oriental. Vents fluixos del sud-oest i oest.

País Valencià

Intervals ennuvolats durant la jornada, amb probabilitat de xàfecs o tempestes des de primeres hores, que s’esperen que siguin localment forts en la meitat nord a la tarda. Temperatures mínimes en lleuger descens. Màximes en ascens a València, descens a Alacant i sense canvis importants a Castelló. Vent variable fluix, amb intervals de sud moderat a Alacant.

- MÚRCIA: intervals ennuvolats, amb probabilitat de xàfecs ocasionals que poden anar acompanyats de tempestes i fang. Les precipitacions seran més probables a primeres hores al litoral i a la tarda a les serres de l’interior. Temperatures en descens, localment sense canvis. Vents de component sud.

Balears

Cel ennuvolat amb núvols mitjans i alts tendint durant la tarda a intervals ennuvolats. Probabilitat d’alguna precipitació ocasional i aïllada que pot anar acompanyada de tempesta i fang. Temperatures amb pocs canvis, amb màximes que poden arribar als 36 graus a Mallorca i els 34 a Eivissa. Vent de component est amb intervals de brisa a Mallorca, que giraran a partir de la tarda a component sud.

Andalusia

Notícies relacionades

Cel poc ennuvolat o espaiós. Intervals de núvols baixos i boires matinals en el terç occidental. En l’extrem oriental, s’espera cel ennuvolat amb probabilitat de xàfecs ocasionals durant el matí, que poden anar acompanyats de tempestes i fang, tendint a cel poc ennuvolat a la tarda. Temperatures en descens. Vents de component oest, més intensos al litoral.

Canàries

A l’est de Fuerteventura i al nord de les altres illes, ennuvolat amb obertura de clarianes en hores centrals de la jornada. En la resta, poc ennuvolat o clar. No es descarten plovisquejos ocasionals de matinada en mitjanies del nord de les illes de més relleu, una mica més probables a La Palma. Temperatures amb pocs canvis. Vent del nord-est amb intervals de fort als vessants sud-est i nord-oest.