DESPRÉS DE LA TREVA DEL JUNY

L'estiu serà «molt calorós» a tot el sud peninsular i els dos arxipèlags

Els pròxims mesos també seran més secs del que és normal a tot Espanya, després d'una primavera molt càlida, la quarta més temperada des del 1965

52963452 59

52963452 59 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’estiu, que comença demà les 23:44 hora peninsular, es preveu més càlid a tot el sud peninsular i als dos arxipèlags, i més sec del normal a tot Espanya, després d’una primavera molt càlida, la quarta més temperada des del 1965.

En una roda de premsa telemàtica per presentar la predicció estacional de l’estiu i una anàlisi de la primavera, Beatriz Hervella, portaveu de l’Àrea d’Informació Meteorològica de l’Aemet, ha apuntat que en zones del nord peninsular els models climatològics no donen «senyals clars i rellevants», per això, meteorològicament parlant, «pot passar qualsevol cosa».

Aquest avanç climatològic d’un estiu més calorós en algunes zones del país segueix la tendència d’una primavera que ha resultat ser la quarta més càlida en 55 anys –només darrere de les primaveres del 2017, 2011 i 1997–, i la tercera més temperada des del començament del segle XXI.

Per Rubén Del Campo, portaveu de l’Aemet, les elevades «temperatures mínimes» registrades al llarg de gairebé tota l’estació han propiciat una primavera que, juntament amb la del 2011, ha llançat una alta temperatura mitjana dels valors mínims, fins a 1,8 graus per sobre del valor normal.

L’escalfament s’accelera

«Aquests registres de temperatures mínimes en aquesta època de l’any tan elevades, en què hi ha hagut nits tropicals –per sobre dels 20 graus– posen de manifest que l’escalfament s’està accelerant de forma clara», ha incidit el portaveu.

La primavera va començar amb un març càlid i una temperatura mitjana 0,5 graus per sobre de la normal. L’abril va ser molt càlid, amb valors 1,4 graus per sobre de l’habitual, i el maig va ser extremadament càlid, fins a 2,7 graus superior a la mitjana del mes, cosa que va donar el maig més càlid des del 1965.

Per zones geogràfiques, es va caracteritzar per ser entre «molt càlida i extremadament càlida» a la meitat nord del país, mentre que a la meitat sud va ser entre càlida i molt càlida i va acabar normal en petites zones al nord d’Extremadura, el sud-est de Castella-la Manxa, l’interior de Múrcia i la costa de Cadis.

A les Illes Balears també va ser entre molt càlida i extremadament càlida, i a les Illes Canàries va tenir un caràcter molt variable, tot i que en el conjunt final el resultat va ser càlid.

Maig molt càlid

Els valors més elevats es van registrar a finals de maig, en què destaquen els 38 graus de Còrdova (aeroport) el 23 de maig, els 37,5 graus de Sevilla (aeroport) el 24 de maig, els 36,9 graus de Jerez de la Frontera el 23 de maig i els 36,6 graus de Morón de la Frontera, mesurats també el 23 de maig.

Pel que fa a les pluges, la primavera ha sigut «molt humida i tempestuosa», amb una mitjana de 237 litres per metre quadrat, un 37% per sobre del valor normal, cosa que la converteix en la vuitena més plujosa des del 1965 i la cinquena del segle XXI.

El trimestre va començar amb un març i abril molt humits, i va finalitzar amb un maig normal pel que fa a precipitacions, ha remarcat Del Campo, per incidir que, malgrat ser una estació humida, a Galícia ha plogut menys.

A Europa

A la resta d’Europa ha sigut una primavera molt assolellada al Regne Unit, els Països Baixos, Irlanda, Bèlgica i Dinamarca, mentre que a Espanya ha sigut el país europeu amb més dèficit d’insolació durant el període.

Rubén Del Campo ha manifestat que aquesta primavera ha quedat marcada per un «bloqueig anticiclònic» centrat al nord de França, els Països Baixos i la Gran Bretanya, països coincidents amb les zones de més insolació durant el període.

Notícies relacionades

En aquest sentit, el portaveu ha volgut destacar que aquest maig i abril, juntament amb l’abril del 2016, han sigut els més càlids del planeta, així mateix, tres dels cinc maigs més càlids a la Terra s’han produït els últims cinc anys, i del juny del 2019 al maig del 2020 ha sigut el període de 12 mesos consecutius més càlid des que hi ha dades.

Respecte al comportament de l’any hidrològic (1 d’octubre-31 de maig) les dades mostren que fins ara és «humit», amb una precipitació acumulada per al conjunt d’Espanya de 611 litres per metre quadrat, un 17% per sobre del valor normal.