en temps real

Catalunya crea un servei d'alerta de fenòmens meteorològics violents

Aquests avisos han d'ajudar el sistema de protecció civil i emergències per coordinar una millor resposta immediata a aquestes situacions severes

granizo-

granizo-

1
Es llegeix en minuts
Efe

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i Protecció Civil de la Generalitat han desenvolupat i posat en marxa un nou sistema d’avís en temps real de fenòmens meteorològics violents, com ara calamarsades, tornados, mànegues i ratxes de vent fort.

El nou servei, basat en dades de descàrregues elèctriques, difon des d’aquest dimarts avisos per fenòmens meteorològics locals que comportin severitat, que han denominat Avís de Situació Meteorològica de Perill per Temps Violent. 

El SMC defineix com a temps violent fenòmens com ara la pedra de més de 2 centímetres de diàmetre, ratxes de vent de més de 25 quilòmetres per hora associades a tempestes, espetecs, tornados i mànegues.

Segons ha informat el SMC en un comunicat, es tracta d’avisos a molt curt termini, d’entre 30 minuts a 2 hores de predicció, i el sistema ha sigut desenvolupat a partir de les dades de les descàrregues elèctriques registrades a la xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques (XDDE) repartida pel territori català.

Quan es detecta un fort increment en el nombre de llamps en una tempesta, en la majoria dels casos es produeix un fenomen de temps violent.

Al registrar-se aquesta alerta, el SMC emetrà un avís indicant quines comarques tenen un cert grau de probabilitat de patir temps violent i es definiran dues probabilitats: alta (probabilitat d’ocurrència de més del 70%) i mitjana (probabilitat d’ocurrència d’entre el 30 i el 70%).

El SMC ha precisat que, tot i que les zones avisades habitualment seran agrupacions de comarques, el temps violent sovint afectarà només un o alguns municipis amb avís, ja que es tracta de fenòmens meteorològics molt locals.

Aquests avisos, com tots els altres, s’enviaran a Protecció Civil de la Generalitat, que serà l’organisme encarregat d’informar els municipis, consells comarcals i grups operatius de seguretat i emergències (telèfon 112, Mossos, Bombers de la Generalitat, Sistema d’Emergències Mèdiques, Cos d’Agents Rurals), a més del telèfon d’informació 012.

Notícies relacionades

Segons el SMC, aquests avisos han d’ajudar el sistema de protecció civil i emergències de Catalunya per coordinar una millor resposta immediata a aquestes situacions severes, per alertar, per exemple, les zones que es poden veure afectades, especialment si hi ha activitats a l’aire lliure.

Aquests avisos també es difondran a través de les xarxes socials i es publicaran a la web http://www.meteo.cat.